Вярвам, че всеки един гражданин на Израел дълбоко в себе си знае, че сме спасили българските евреи от депортация. Поклон пред подвига на българския народ. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин.

Бойко Борисов се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху

Бойко Борисов се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху

В Ерусалим премиерът Бойко Борисов се срещна със своя израелски колега Бенямин Нетаняху. Двамата обсъдиха стратегическото партньорство между двете дър...

Премиерът Борисов посочи, че геройството на българския народ в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес.

Бойко Борисов, министър-председател на България: За нас държавата Израел е приятел, на който можем да разчитаме.

Бойко Борисов поздрави Реувен Ривлин и министър-председателя Бенямин Нетаняху за мъдростта и твърдостта, с която ръководят държавата и сподели, че е впечатлен от технологичния прогрес на Израел.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че днес светът започва да решава конфликтите си много лично.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Мога да съдя по реакциите на колегите си в Европейския съюз. Въпреки всичко обаче, ние сме демократична общност и трябва винаги търсим диалог.

Президентът на Израел Реувен Ривлин акцентира върху дълбокото уважение, което гражданите на Израел изпитват към българите.

Реувен Ривлин, президент на Израел: Това приятелство между двата народа допринася и за добрия политически диалог между Израел и България. Заедно с България развиваме съвместна дейност в множество сфери, като ние вярваме, че има още сектори, в които можем да работим успешно заедно.
Бойко Борисов и Реувен Ривлин
Бойко Борисов и Реувен Ривлин

По думите му, Държавата Израел цени високо поведението и позицията на България като председател на Съвета на Европейския съюз по темите, касаещи взаимоотношенията между Съюза и Израел.

Президентът Ривлин бе категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. Той изрази мнение, че обща отговорност на всички страни е да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото.

Реувен Ривлин, президент на Израел: Израел е демократична държава и демокрацията е за всички граждани, които живеят в тук.