НОВИНИ

Бойко Борисов към бизнеса: Увеличете заплатите

Премиерът Бойко Борисов призова бизнеса да увеличи заплатите, за да остават българите да работят у нас. По думите му икономическият растеж тази година гони 4%, в бюджета влизат милиарди левове повече от контрабанда, а по усвояване на еврофондовете страната ни е на 7-о място в ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 17.10.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Според Борисов най-големият приоритет е да се възстанови чувството на справедливост у българите. Коментирайки инвестициите и корупцията, той заяви, че сега държавата разполага със 6,7 млрд. лв. по-малко заради Цанков камък, АЕЦ "Белене", американските централи и КТБ. По думите на премиера във време, в което има нови военни съюзи, България се опитва да бъде в добри отношения с всички, включително и с Турция. Вижте още в репортажа на Александър Марков.

Заради борбата на кабинета с контрабандата в държавния бюджет влизат 2 милиарда лева повече годишно, обяви премиерът пред бизнеса. Тази година ръстът на икономиката се очаква да е 4%.

Бойко Борисов, министър-председател: В това направление - битката с контрабандата, мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство, което може да видите на сайта, понеже много обичат да говорят за корупция напоследък, за 2 месеца служебно правителство -200 млн. по-малко бюджет.

България е на 7-о място по усвояване на еврофондове, съобщи Борисов и отговори на твърденията, че в предишни управленски периоди е имало по-големи инвестиции в държавата, припомняйки редица енергийни проекти, които всъщност са водили до загуби за държавата.

Бойко Борисов, министър-председател: Бяха ли тия готини инвестиции, които пряко се прикачват към електромерите на хората? И държавата всяка година дотира тая инвестиция. Каква инвестиция е това, бе? Ако бяха останали и бяха продължили с двата - един плюс един реактор на "Козлодуй" на "Уестингхаус", същата схема като "Мариците". Така беше и с "Цанков камък" си спомням. Сега имаме 3 милиарда на "Белене" стоят. Ще ги увием с найлони днеска, къщички правим, колибки правим, завет им правим. Плюс, което и банките свършиха огромната работа за КТБ през фонда, 6,7 млрд. Я, сега да имаме 6,7 млрд. да разпределим за доходи.

Обръщайки се към бизнеса, премиерът призова за повишаване на заплатите, така че българите да остават да работят в родината си, а не да емигрират.

Бойко Борисов, министър-председател: Не може ли да си направим така заплатите, и то не е голяма разликата, особено в тия толкова печеливши бизнеси, които има, и да си останат българите тук? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица.

В държавата, коментира премиерът, всичко е приоритет, но най-големият бил - връщане на чувството за справедливост у българите. Според Борисов, добрата икономическа обстановка в България не е даденост и заради външнополитическата обстановка може да се промени. Припомни, че един от приоритетите на страната ни в рамките на Европредседателството е интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател: Към Балканите трябва да се подходи с внимание, такт и помощ и перспектива, иначе те много бързо стават барутен погреб.

Именно след усилията на кабинета, албанският премиер Еди Рама идва на посещение у нас другата седмица след признаването на българското малцинство в Албания. А заради добросъседските отношения с Турция, заради които бил подложен на атаки на изборите преди 6 месеца, по границите на България няма миграционен натиск, обяви Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Помните ли какви маймунджилъци ни правеха на Харманли, на Овча купел - или сте забравили? Ама аз помня. Помните ли какви бунтове организираха? Готови да запалят и държавата, въобще, само да спечелят изборите. Ако не се бях договорил с Ердоган да пазим заедно границата, как щеше да стане?

Заради добрите отношения с Турция е ремонтирана и желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул, която Бойко Борисов и Реджеп Ердоган ще открият на 7 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид опасен наркотик е засечен у нас
Нов вид опасен наркотик е засечен у нас
Спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат
Спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат