НОВИНИ

Бойко Борисов: Не съм посочвал Пеевски и Златев за спрените поръчки

Премиерът Бойко Борисов отрече да е посочвал с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев по повод спрените поръчки на фирми посочени от медиите като близки до двамата бизнесмени.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:47, 26.02.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Според него важни били фактите, че са спрени обществени поръчки, за които има съмнения, за над 1 милиард лева. Премиерът призна пред депутатите, че вече е в безизходица по отношение на блокадите по гръцката граница. В кулоарите на парламента говори и по други теми.

Бойко Борисов отрече да е акцентирал върху имената на Делян Пеевски и Валентин Златев при спирането на обществените поръчки миналата седмица.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това че фирми, които вие ги свързвате с тях, бяха извадени от обществените поръчки или по-точно прекратени поръчките, не мога да ги посоча с пръст тях. Фактите са, че за милиард и седемстотин поръчки са спрени. За близо 3 милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли в бюджета.

Премиерът каза, че съжалява за това, че се е наложило да коментира заплахата за живота му по принцип и припомни, че бил помолил журналистите в деня на получаването й да не занимават хората с нея.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Съжалявам ние нямаме вина за това и като слушах и гледах ми беше криво и болно, защото на никого не му пожелавам да му показват материали, в които се готви това или онова, но аз съм си поел кръста. И още по ще бъдем строги с тези хора.

На въпрос дали са верни слуховете за смяна на военния министър Николай Ненчев заради несправяне с работата Борисов отговори: Аз не съм чувал такива слухове, когато чуя слухове, действам.

Борисов защити и друг свой министър - този на здравеопазването. Каза, че знае какво прави и каква е лекарствената политика на Петър Москов. Каза още, че нямал съмнения, че действията му са в полза на държавата и пациентите:

Бойко Борисов - министър-председател на България:... и съм убеден ,че в най-скоро време мерките, които съм предприел и съгласувал ще доведат и до намаляване цените на лекарствата.

В отговор на депутатски въпрос за фермерската блокада на границата с Гърция, премиерът Борисов заяви, че вече се чувства в безизходица и е изчерпал всички варианти.

Бойко Борисов - министър-председател: Вече дори няма и на кой да се обадиш, на всички сме се обадили по 5-6 пъти, на всички сме се молили, на всички сме обяснили, снимки, материали, записи, ципури, танци, всичко, което може сме изказали и колегата казва - нямам контрол. Това е геноцид някакъв към нашите хора там.

Бойко Борисов определи ситуацията като безобразие и обясни, че вече няколко пъти е говорил с председателя на Европейската комисия, с еврокомисари и те също казвали, че нямат контрол върху гърците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощ за детското здраве
Помощ за детското здраве
Владислав Горанов: ​Възможна е смяна на синдиците на КТБ
Владислав Горанов: ​Възможна е смяна на синдиците на КТБ