НОВИНИ

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглавява преговорния екип, който ще търси съгласие за съставяне на правителство. В екипа влизат още Цветан Цветанов и бившите министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев. От ГЕРБ и днес потвърдиха, че държат техният лидер Бойко Борисов отново да бъде министър-председател и определиха като наивни исканията на Валери Симеонов да има друг премиер. Преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти ще продължат в следващите дни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:37, 03.04.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Преговорният екип на ГЕРБ ще търси баланса между тежестта на отделните партньори в бъдещата коалиция или във формата, който ще подкрепи кабинета Борисов 3, обясни Владислав Горанов. За ГЕРБ няма вариант за друг премиер.

Владислав Горанов - ГЕРБ: "Даже е наивно и смешно да се чуват коментари, че някой друг може да бъде премиер освен Борисов. Признат в Европа, с изключително голям опит като премиер. Такива социални експерименти, които се предлагат са опит за вдигане на цената на по-малкия партньор. Естествено, ние никога не може да забраним на Валери Симеонов с неговите 9 депутати да претендира за всичко, но мисля, че е малко пресилена позицията, че тази тема е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев, това е негово право. Няма конфликт, има дисбаланс между възможности и претенции".

Според Горанов, още не е обсъждано разпределението на министерски постове. Той опроверга твърденията, че за ЕНП ще е проблем коалиция между ГЕРБ и патриотите.

Владислав Горанов: "България е суверенна държава, на нас ЕНП са ни партньори, не са ни началници".

Горанов каза също, че ДПС никога не са били потенциален партньор за подкрепа на бъдещ кабинет и отново потвърди, че ГЕРБ няма да преговарят с БСП.

Владислав Горанов: "Питате с Марешки дали ще говорим, той също искаше да бъде премиер. Като разбра, че този пост е зает, сега е по-обран, вече е с подчертано по-десни ориентации, защото в началото се ориентира и към левицата. Предполагам, че има и с него около какво да се обединим, ще търсим подкрепа, но със сигурност правителство ще има".
;

Горанов заяви също, че има и вариант за кабинет на малцинството, но той е по-екстремен и потвърди, че партията на Борисов гледа към пълен 4-годишен мандат. ГЕРБ работят по приоритетите на управлението, сред които са образованието, съдебната и административната реформа.

Лиляна Павлова - ГЕРБ: "Целият екип, който участвахме в разработването на предизборната програма, вече с повече детайли и конкретика, превръщаме тази предизборна програма в ясна конкретна управленска програма с ясни срокове".

Предстои в следващите дни ГЕРБ да събере парламентарната си група, за да обсъди управленските си цели. А преговорите с Обединените патриоти продължават. Очакванията са до края на април или в началото на май вече да има готов кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Чуващи кучета ще помагат на хората с увреден слух
​"Чуващи кучета" ще помагат на хората с увреден слух
Пещерняците от Русе канят на събор при пещерата Орлова чука
Пещерняците от Русе канят на събор при пещерата Орлова чука