Отпускаме близо 52 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, 1 269 000 пенсионери ще получат добавки към пенсиите.

Наред с отпуснатата сума Борисов заяви, че от началото на третия му мандат вече стават над 200 милиона лева допълнително за пенсионерите у нас, а за всичките му 3 мандата взети заедно става дума за над половин милиард лева за българските пенсионери.

Бойко Борисов нарече Бюджета за 2019 г, най-актуалният и "най-щедрият бюджет от началото на прехода". Той благодари и на вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс за начина, по-който той вчера в Еврокомисията се изказа за поредния доклад за напредъка на България. Думите му според премиера са обективни и затова той настоя социалистите и у нас да разберат защо Европа оценява това, което се върши в страната, а вътре в България това не се случва.

За първи път по думите на Бойко Борисов от началото на съществуването на тези доклади, от 6 записани точки в препоръките от миналата година три се затварят и една от тях е свързана именно с борбата срещу организираната престъпност.

Ако холандското правителство чете внимателно доклада, е много вероятно до края на мандата на ЕК през октомври догодина България да бъде приета в Шенген поне по въздух, каза премиерът.

Бойко Борисов заяви, че няма нищо чудно в това, че европейските партньори говорят и за свободата на медиите. По тази причина поиска да бъде иницииран широк дебат за свободата на медиите в България, в който да участват и еврокомисари. Посочи, че много медии у нас говорят точно това, което пожелаят и категорично възрази срещу внушенията, че има влияния, върху която и да било медия в България:

Бойко Борисов - министър-председател: Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време на живи връзки да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и какво ли не и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите, нито се цензурира това и се повтаря всяка вечер в най-гледаното време.

Премиерът каза, че всеки подсъдим у нас може да си направи сайт само за една нощ и отново след това да каже, че някой го цензурира. А в същото време жълтите новини и фалшивите новини у нас са безброй, добави той.

Бойко Борисов коментира и темата за по-високите данъци за старите коли, както и съпротивата на кметовете срещу решението на ГЕРБ да оттегли предложението за тези данъци.

Бойко Борисов - министър-председател: Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух. Ако ние не започне тези стъпки в един момент, можеме да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили.

По темата за горивата премиерът също направи предложение:

Бойко Борисов - министър-председател: Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената.

Премиерът не се съгласи и с думите на президента Румен Радев, който вчера отказа среща на Менда Стоянова и Владислав Горанов с мотива, че стои на края на законотворческия процес. В тази връзка Борисов попита защо Румен Радев приема БСП и изслушва визията на партията за бъдещето на страната, а не иска да чуе ГЕРБ по толкова важни за страната теми.

Президентът не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща

Президентът не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща

Президентът Румен Радев не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща. Отговори, че управляващите трябва да обяснят намеренията си първо на българск...