В навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани европейските лидери от държавите членки на ЕС се събраха на неформална вечеря в "София Тех парк" под мотото "Дигитална Европа - изследвания и иновации". Тя беше организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, а нейн домакин беше премиерът Бойко Борисов.

София

Като домакин на вечерята премиерът Бойко Борисов посрещна един по един председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини и всички 27 лидери на държавите членки на Евросъюза.

Един от основните акценти в разговорите беше решението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне на Съединените щати от споразумението за иранската ядрена програма и последствията за Европа.

© снимки: БТА

Изслушани бяха доклади за Иран на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на Еврокомисията представи данни за възможното отражение върху дружествта в ЕС от решението на САЩ. Той съобщи и докъде са стигнали преговорите с Вашингтон по въпроса за митата.

А Доналд Туск отбеляза готовността на ЕС да отговори по съразмерен начин, ако временните митнически отстъпки на САЩ отпаднат. Ситуацията в Близкия изток, отношенията с Израел и кръвопролитията след преместването на американското посолство в Ерусалим също бяха сред обсъжданите теми.

Немалка част от разговорите бяха посветени и на дигитализацията, която става все по-важна за 500-те милиона европейски граждани.

Преди края на вечерята, всеки един от европейските лидери написа на масата пред себе си своето послание като символична следа от тази историческа среща в София. Изработена от плоскости от иновативен рециклиран картон, масата ще бъде разглобена, а плоскостите с посланията рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Неформална вечеря на европейските лидери преди срещата на върха в София

Неформална вечеря на европейските лидери преди срещата на върха в София

Политическият елит на Европа се събра в София за среща на върха, посветена на Западните Балкани - първата по рода си от 15 години. Срещата се следи с...