Премиерът Бойко Борисов е на еднодневно посещение в Прищина, където се срещна с президента Хашим Тачи. На срещата обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. И двамата сме единодушни, че проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на държавите ни, написа Борисов в социалната мрежа.

Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове. Това каза в Прищина премиерът Бойко Борисов. Той призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото само тогава могат да кандидатстват за членство в Евросъюза.

Борисов посочи, че се надява Скопие и Атина също да разрешат проблема с името на Република Македония. Българският премиер подчерта, че транспортните коридори 8 и 10, които минават през България и Косово, са важни за свързването на Косово със страните от Европейския съюз.

Президентът на Косово Хашим Тачи връчи днес на българския премиер Бойко Борисов медал по случай 10 години от независимостта на Косово. Церемонията по връчването на медала беше публикувана на страницата на Борисов във Фейсбук. В рамките на еднодневната визита в Прищина премиерът Борисов ще се срещне и с министър-председателя на страната Рамуш Харадинай, както и с ръководителя на делегацията на ЕС в Косово Наталия Апостолова.

© БТА