Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в традиционната Конференция по сигурността. В българската делегация е и вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. На пряката ни линия от Мюнхен с още подробности за срещата сега е Ирина Цонева

Веднага след пристигането си в Мюнхен, Бойко Борисов се включи във вечерята за откриването на конференцията на тема „Нови идеи за Европа“, предаде пратеникът на БНТ в Германия Ирина Цонева. На нея той бе приветстван официално като председателстващ Съвета на ЕС.

В изказването си пред гостите премиерът заяви пред присъстващите, че ЕС никога не е бил в толкова тежко състояние, но посочи, че няма по-демократично и светло нещо от Съюза, както и по-добро място за живеене.

Той отдели голяма внимание в изказването си на българската икономика и политика. Каза, че страната ни е лоялна и дисциплинирана и че спазва стриктно Маастрихстките споразумения, има отлични икономически показатели и рекордно ниска безработица. Затова той попита „Какво искате повече от държава на Изток, бивш член на Варшавския договор?“

© БТА
Бойко Борисов, министър-председател: Има ли по-дисциплинирана, изпълняваща всички критерии години наред в ЕС от България? Второ - има ли по-добре пазена граница от българо-турската граница в Европа? Аз съм убеден, че след кат години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение и за чакалнята на Еврозоната да влезе България и в Шенген. Трябва тези, които са отличници да получат и отлични резултати за труда си. С цялото си уважение към моите приятели към Гърция, но не може Гърция да е в Шенген, България да не в Шенгеен, само защото е приятел на Бавария. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани, да ни обърнете внимание.

Бойко Борисов говори и за приоритетите на Българското европредседателство за европерспективата на Западните Балкани, както и за отношенията с Русия и Турция. Посочи, че политаката на ЕС трябва да гарантира общата ни сигурност. Отново повтори тезата си, че не е редно лидерите на големите световни държави да се решават бъдещето, свързано с Европа, а европейските лидери в това време да си разпределят мигрантите.

„Ще направя всичко възможно мирът в Европа и света да се опази“, заяви премиерът.