Предсрочно ще бъде пуснат участъка от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, съобщи премиерът Бойко Борисов, след като провери на място строежа. По-късно той направи символична първа копка на следващия етап, предвиждащ изграждането на нови 134 км. от Боаза до пътен възел Велико Търново - Русе. Още подробности от Николай Минков.

Изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза стартира в края на март миналата година и трябва да приключи през пролетта на 2020 г. Според премиера, участъкът ще бъде пуснат шест месеца предсрочно.

Бойко Борисов- министър-председател: 78% вече е изпълнен и до 15 май циментират. От 15 май полагат трите пласта асфалт. Така че, ще влязат в сроковете.

Премиерът увери, че в график продължава строежа и на другите участъци от "Хемус".

Бойко Борисов, министър-председател: До края на 2022-ра година аз мисля, че ще подминем Плевен. Убеден съм, че за 2 години ще се справят и от Белокопитово до Търговище. През това време правим инженеринговите проекти, за да вържем Търговище до след Плевен ще излезем, така че финансовият министър е обезпечил плащанията.

Според премиера завършването на магистралата през 2024-та ще даде тласък не само на транспорта, но и на цялата икономика.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" брутният вътрешен продукт на страната ще се вдигне поне с 10-20%. Това мога да се обзаложа.

С водосвет, отслужен от Ловешкия митрополит Гавраил беше даден старт и на следващия етап от изграждането на "Хемус", с който магистралата ще достигне на 60 км от В.Търново.

Над милиард 120 млн. струва 134-ри километровото трасе от Боаза до пътен възел Велико Търново-Русе.

© БГНЕС

Строителният министър Петя Аврамова увери, че няма да бъдат правени компромиси с качеството.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие: Държавното дружество "Автомагистрали", задено с АПИ като възложител ще работят качествено. Ние също сме ангажирани да следим целия процес по изпълнение на дейностите и изразходването на средствата.

Строителният министър обясни, че трасето на магистралата до Велико Търново е разделено на шест участъка, които ще се строят поетапно. Първият стартира днес.

Три булдозера, 3 валяка, над 11 леки и тежки багери работят на 15 километровия участък от Боаза до Дерманци. Той ще бъде от 6 платна, 2 пътни възела, 4 моста, 2 виадукта и 6 селскостопански подлеза и надлеза.

Строежът на магистрала "Хемус" започна на 10 октомври 1974 г. и е замразен през 1981 г. с приключване на отсечката до Ябланица.

Направиха първа копка на нов участък от АМ "Хемус"

Направиха първа копка на нов участък от АМ "Хемус"

Първа копка на новия етап от строителството на магистрала "Хемус". Участъкът ще свърже Боаза и пътя Русе-Велико Търново. Премиерът Бойко Борисов прове...