НОВИНИ

Бойко Борисов провери строежа на АМ "Хемус" в участъка Ябланица - Боаза

Предсрочно ще бъде пуснат участъка от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, съобщи премиерът Бойко Борисов, след като провери на място строежа. По-късно той направи символична първа копка на следващия етап, предвиждащ изграждането на нови 134 км. от Боаза до пътен възел Велико Търново - Русе. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 23.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза стартира в края на март миналата година и трябва да приключи през пролетта на 2020 г. Според премиера, участъкът ще бъде пуснат шест месеца предсрочно.

Бойко Борисов- министър-председател: 78% вече е изпълнен и до 15 май циментират. От 15 май полагат трите пласта асфалт. Така че, ще влязат в сроковете.

Премиерът увери, че в график продължава строежа и на другите участъци от "Хемус".

Бойко Борисов, министър-председател: До края на 2022-ра година аз мисля, че ще подминем Плевен. Убеден съм, че за 2 години ще се справят и от Белокопитово до Търговище. През това време правим инженеринговите проекти, за да вържем Търговище до след Плевен ще излезем, така че финансовият министър е обезпечил плащанията.

Според премиера завършването на магистралата през 2024-та ще даде тласък не само на транспорта, но и на цялата икономика.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" брутният вътрешен продукт на страната ще се вдигне поне с 10-20%. Това мога да се обзаложа.

С водосвет, отслужен от Ловешкия митрополит Гавраил беше даден старт и на следващия етап от изграждането на "Хемус", с който магистралата ще достигне на 60 км от В.Търново.

Над милиард 120 млн. струва 134-ри километровото трасе от Боаза до пътен възел Велико Търново-Русе.

;

Строителният министър Петя Аврамова увери, че няма да бъдат правени компромиси с качеството.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие: Държавното дружество "Автомагистрали", задено с АПИ като възложител ще работят качествено. Ние също сме ангажирани да следим целия процес по изпълнение на дейностите и изразходването на средствата.

Строителният министър обясни, че трасето на магистралата до Велико Търново е разделено на шест участъка, които ще се строят поетапно. Първият стартира днес.

Три булдозера, 3 валяка, над 11 леки и тежки багери работят на 15 километровия участък от Боаза до Дерманци. Той ще бъде от 6 платна, 2 пътни възела, 4 моста, 2 виадукта и 6 селскостопански подлеза и надлеза.

Строежът на магистрала "Хемус" започна на 10 октомври 1974 г. и е замразен през 1981 г. с приключване на отсечката до Ябланица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват къщи за гости, собственост на семейството на Елена Йончева
Проверяват "къщи за гости", собственост на семейството на Елена Йончева
Започват изпитания на влаковете в участъка от третия лъч на метрото
Започват изпитания на влаковете в участъка от третия лъч на метрото