НОВИНИ

Бойко Борисов разпореди проверка за продажбата на "Царските конюшни"

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация - София-град по повод извършена сделка с имот - държавна собственост (т. нар. царски конюшни), съобщи пресцентърът на кабинета.

бойко борисов разпореди проверка продажбата царските конюшни
bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 09.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът - държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС, пише в съобщението.

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

Във връзка с постъпили запитвания от пресслужбата на МС уточняват, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.

Вчера от "БСП лява България" обявиха в парламента, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на продажбата на терен в квартал "Оборище", известен като "Царските конюшни". Председателят на БСП Корнелия Нинова обясни, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от реформаторите и назначен от Борисов, и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов са продали седем и половина дка на 100 м от паметника на Левски за 658 870 лв., или по 90 лв. на кв. м. - "на цената на едни маратонки".

Нинова посочи, че ще разговаря и с министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като "Царските конюшни" са национален паметник на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 100 души от Фронтекс очаква България за охрана на границата
Още 100 души от Фронтекс очаква България за охрана на границата
Търговци край морето крият обороти
Търговци край морето крият обороти