НОВИНИ

Бойко Борисов се срещна с премиера на Южна Корея

Южна Корея иска да участва в проекта за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF гориво в София. Това обяви южнокорейският премиер Ли Нак-йон след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в Сеул. Двете държави подписаха Меморандуми за сътрудничество в енергетиката и външните работи. Това е първата визита на български министър-председател в южноазиатската страна. От Сеул предават Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
18:58, 26.09.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Южнокорейският интерес е към проекта за изграждане на инсталация за производство на топло- и електроенергия от преработени отпадъци, която ще се строи в "Топлофикация София" за 157 милиона евро.

Ли Нак-йон, министър-председател на Южна Корея: Помолих господин Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталацията за RDF гориво в София. Благодаря на българското правителство още, че реши да предостави статут на стратегически инвеститори на южнокорейски компании.

Бойко Борисов вече предложи на "Хюндай" да изгради Център за електро- и автономни автомобили в България. Втора корейска компания може да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електромобили у нас.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: В сферата на батериите за електрически автомобили, акумулаторни, считам, че сме много близко. Над 31 фирми произвеждат и в България части за "Хюндай". Преговорите ни с "Фолскваген" и оставането на финала с Турция много внимателно са следени тук, в Корея.

В Сеул премиерът Бойко Борисов посети и университета "Ханкук", където южнокорейски студенти изучават български език.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Засега само Корея дава стипендии на български студенти, но съм убеден, че от новата година ще имаме и реципрочност.

Чан Юнг, чието католическо име е Стефан, учи български език от 2 години, пленен от красотата на България.

Чан Юнг, студент по българистика в Университета "Ханкук", Сеул: Бил съм на Пловдив, бил съм на София и Седемте рилски езера. Всички са много красиви. Не мога да вярвам.

Сан Мин още се притеснява да говори на български.

Сан Мин, студент по българистика в Университета "Ханкук", Сеул : -Можете ли да кажете нещо на български, коя е любимата Ви българска дума? - Добре дошли в Корея...

България и Южна Корея подписаха и Меморандум за съвместни чествания на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Те датират от 23 март 1990 г.

Двете страни се договориха още за сътрудничество в енергетиката по проекти за възобновяеми енергийни източници и участие на компании в общи проекти. Южнокорейската ядрена корпорация е сред кандидатите за АЕЦ "Белене".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Без патенти за биопродукти
ДРУГИТЕ новини: Без патенти за биопродукти
Проучване на Тренд: Какъв трябва да е идеалният кмет?
Проучване на "Тренд": Какъв трябва да е идеалният кмет?