По време на съвместното заседание между българското правителство и европейското в Брюксел и пред председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и пред председателите на парламентарни групи, казах, че сега е моментът да се използва българското председателство, а след това австрийското, румънското, хърватското, за да може близо две години темата за Западните Балкани не само да се държи на вниманието на всички в Европа, но и реално да се придвижи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Дома на армията в Струмица, Република Македония, след края на първото съвместно заседание между правителствата на Република Македония и България.

© БТА

Премиерът Борисов добави, че след около 2-3 месеца може да се намалят тарифите за роуминг, по които в момента разговарят гражданите на Република Македония и България. "Убеден съм, че Коридор номер 8 е като една пълноводна река, около която ще се развие икономика, туризъм и бизнес", допълни Бойко Борисов. По думите му това е транспортен коридор, който от Албания през Скопие до България, дава възможност да се свърже Азия с Балканите.

Българският министър-председател акцентира, че присъединяването в сферите на инфраструктурата, комуникациите и енергетиката води до инвестиции и до по-високи доходи. Според Борисов перспективата за Македония да стане член на НАТО и ЕС е важна, но подчерта, че това е избор изключително на Македония, и България по никакъв начин не може да се бърка в тези отношения.

Премиерът Борисов изрази желание България и Република Македония да продължат с поредицата от практически действия, за да може да продължи сътрудничеството между двете държави. Той се надява, че освен Коридор номер 8 строителството на пътищата на територията на двете страни ще продължи, акцентирайки върху напречните коридори Солун - Скопие - Белград. "Трябва да имаме пътища, ж.п. линии, пристанища. Това е бъдещето на Балканите. Убеден съм, че когато се влагат пари в строеж не се правят войни", заяви Бойко Борисов.

Българският премиер обяви, че на Балканите е нужна повече скромност, защото по този начин доходите и инфраструктурите на двете страни да се доближат до тези от Западна Европа. "Тайната, поне за нашата политика, е, че тя не е насочена нито към трети страни, а точно обратното - да направим така, че всички на Балканите да получим поравно и достатъчно, както и да бъдат столиците ни присъединени, за да дадем възможност на хората да пътуват, да правят бизнес и да се движат свободно", каза Бойко Борисов. Затова според него еднакво важно е Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, да вървят по своя европейски път. По думите му тайната е работа, скромност, без исторически претенции и гръмки фрази. "Върнем ли се в тема история, приключва бъдещото", добави Бойко Борисов.

Накрая българският премиер отговори на въпрос, отправен от македонски журналист, че не е важно какво твърдят учените какъв език е македонският, а е важно, че хората от двете държави се разбират прекрасно без нуждата от допълнителен превод. "Какво по-важно има от това да се разбираме и да си вървим напред. Винаги може да намерим нещо, за което да се скараме, но отдавна сме се разбрали в нашите отношения да се опитаме да направим практическите неща", добави Бойко Борисов. По думите му България и Република Македония трябва да направят така, че хората да живеят по-добре, без да гледат назад в миналото. По този начин ще избегнат и всякакви ненужни конфликти.