НОВИНИ

Бойко Борисов: Ще има тест период за контрола върху болничните

В следващите два месеца ще има тест период за контрола върху болничните - това обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет. Причината е драстично нарасналия брой на обезщетенията за болест. За последните 6 години те са скочили със 60%. Ако този контрол не проработи, ще се задейства механизмът - първите три дни, когато обезщетенията плащат работодателите да е само до 50%, а не 70% от надницата, както е в момента.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
11:11, 24.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Ивайло Иванов - управител на НОИ: Има фирми, които при настъпване на ликвидация или при други ситуации, масово над 50% от служителите на тези фирми респективно получават болнични в продължение на 6 месеца.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна марка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни заради тези, които мамят. Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме тука да видим месец - два дали ще се справим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8000 пролетни цветя ще красят парковете във Велико Търново
8000 пролетни цветя ще красят парковете във Велико Търново
Полетите в авиобаза Граф Игнатиево отменени
Полетите в авиобаза Граф Игнатиево отменени