НОВИНИ

Бурно заседание на ВСС, Борисов също присъства

Скандален СМС в разгара на дискусията за "Яневагейт" предизвика премиера Бойко Борисов изненадващо да дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет. По думите му, за да спрат спекулациите, че се меси в работата на съдебната власт. Той посъветва магистратите да не се вкарват в политически игри. Минути след като Борисов си тръгна, ВСС прие предварително предложеното становище на Етичната комисия - за прекратяване на проверката за скандалните записи Янева - Ченалова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:29, 14.01.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Лозан Панов, председател на ВКС: "В момента, в който течеше дебата аз получих това съобщение, това е телефонът, с който комуникирам с премиера".

СМС-ът: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки, не го приехме".

Лозан Панов: "Оттук нататък съдебната система трябва да се опита да запази своето достойнство, надявам се да го направи".

След като смс-ът беше разпространен в медиите, веднага се разнесе слух, че премиерът пътува към Висшия съдебен съвет.

Бойко Борисов, министър-председател: "Нали искат да говорят с мене, орган, който няма никакви права да ме вика, никакви. Щом искат политика, заповядайте да чуете".

Борисов обясни, че е дошъл да декларира ,че не се меси в работата на съдебната власт и да покаже, че не бяга. По думите му - му било омръзнало непрекъснато да чете в медиите как ВСС иска да го изслуша по така наречения "Яневагейт", а той не идва.

Бойко Борисов: "Многократно публично заявих, че нямам нищо общо с въпросните две съдийки, дори за да ме оставят на мира си позволих да кажа каки, което е обидно може би. И аз не съм най-млада възраст. Днес получавам съобщение, че отново мен ме привиквате тук, това е все едно аз да ви привикам на МС. Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде оттатъка на другия терен - да ме бие на избори и да управлява".


;

Борисов подчерта, че винаги е давал само подкрепа на съдебната власт, особено по финансови въпроси. Съобщи, че преди дни са дадени 7 милиона за новата сграда на Районния съд. Повечето членове на съвета се надпреварваха да обяснят на Борисов как не е имало решение да го викат, но в името на диалога между властите е добре дошъл. Лозан Панов обаче пак постави темата за Конституционните промени.

Лозан Панов: "Когато говорим за конституционни промени, смятам, че подкрепа от изпълнителната власт в лицето на кабинета трябва да съществува - аз поне не я видях".
Бойко Борисов: "Всъщност вие ме атакувате политически сега. Откъде накъде вие ще ми давате съвети и акъл какво да правя с мойта парламентарна група и дали въобще да приема Конституцията".

Премиерът така и не отговори кой го е известил с смс-а.

Бойко Борисов: "Да, аз го препратих, защото на мен ми го препрати, да не ви казвам кой, не е оттука".

Никой от ВСС не си призна да е изпратил съобщение на Борисов.

Даниела Костова - ВСС: "Категорично каза, че не е получил смс-а от член на съвета, както продължава да се тиражира в медиите, а от някакво трето лице".
Юлияна Колева - ВСС: "Всичко това е прекалена екстремно за нас. Аз не мога да дам смислена оценка след като излязохме една минута след това бурно заседание".

Минути след като премиерът си тръгна, съветът гласува да се прекрати проверката за скандала "Яневагейт" с мотива, че не са открити нарушения на Етичния кодекс на магистратите. Основният аргумент дойде от експертизата, направена от прокуратурата, според която записите са били обект на монтаж. Освен това Етичната комисия, която извърши проверка, прие, че съдържанието на разговорите е останало недоказано, защото единственият, който твърди, че те съществуват е Румяна Ченалова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: МВР ще положи всички усилия да изясни случая във Враца
Румяна Бъчварова: МВР ще положи всички усилия да изясни случая във Враца
Най-малко 6 взрива разтърсиха Джакарта
Най-малко 6 взрива разтърсиха Джакарта