НОВИНИ

Бойко Борисов участва в церемония в памет на депортираните македонски евреи

Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев се поклониха пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония. В Скопие двамата участваха във възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането и поднесоха венци на паметника на загиналите евреи.Специалните ни пратеници в Скопие Ирина Цонева и операторът Илия Иванов с подробностите.

Бойко Борисов участва в церемония в памет на депортираните македонски евреи
bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 12.03.2018
Чете се за: 01:48 мин.
По света

Премиерът Бойко Борисов е първият български правителствен ръководител, който идва, за да участва в тази възпоменателна церемония в памет на депортираните македонски евреи. През март 1943 г. близо 7200 евреи от територията на днешна Република Македония са заведени в лагера Треблинка, откъдето никога не се завръщат. 30 процента от тях са деца.


Премиерите на България и Република Македония Борисов и Заев дойдоха на церемонията заедно с колегата си от Босна и Херцеговина Денис Звездич, с румънския вицепремиер Ана Бирчал и с полския външен министър Яцек Чапутович. Вицепремиерът Каракачанов и представители на българската еврейска общност също бяха част от официалната ни делегация, поклонила се пред паметта на загиналите македонски евреи.

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тази територия. За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Разбира се, ние много скърбим. Затова и днес сме тук. Защото всеки човешки живот, всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. То не е било толкова далече. А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И затова смисълът, освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да изведем и изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, и ако щете, народите ни да живеят щастливо. И всичко това да остане в историята, никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки.

Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея, каза македонският премиер Зоран Заев и добави, че днес преговаряме поуките от миналото, "за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно".

Зоран Заев, премиер на Македония: Присъствието на премиера Борисов, на премиера Звездич тук и на румънския вицепремиер представлява исторически, европейски и цивилизационен акт. Геноцидът над евреите през Втората световна война беше борба на деструктивни и антицивилизовани сили против цялата добрина и любов, против приятелството и човечността.

Наред с официалните делегации, цветя пред паметника на загиналите македонски евреи поднесоха и много техни потомци, които днес живеят в различни държави по света. Те попитаха защо българският премиер не се е извинил днес, че страната ни не е спасила македонските евреи, същият въпрос зададе на Борисов и македонски журналист.

Бойко Борисов: Аз мога само да кажа поклон на българския народ, че се е изправил срещу тая машина и е спасил 48 000, а тая пропаганда - другата, не пред мен.

На днешната церемония в памет на депортираните евреи в Скопие присъстваха и посланиците на САЩ и Израел в България, както и много дипломати от цяла Европа.

На поредна съвместна среща премиерите на България, Македония, Босна и Херцеговина обсъдиха и общото бъдеще на страните от Западните Балкани и предстоящото развитие на съвместните инфраструктурни проекти в транспорта, дигиталната и енергийна инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на десетки села разчитат на частни охранители
Жители на десетки села разчитат на частни охранители
Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер
Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер