„Благодарен съм на Алексис Ципрас за миграционния процес, защото ако нещо може да потопи Балканите, това е мигрантският процес“ - това заяви на пресконференция след Четистранната среща на върха в Белград българския премиер Борисов.

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и президентът на Сърбия Александър Вучич обсъдиха общите проекти в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката, развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона. Освен тях присъстват и спортните министри и ръководителите на футболни федерации, които се очакваше да обсъдят общата кандидатура за Световното първенство през 2030 година.

© БТА

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ако нещо може да потопи Балканите, това е миграцията

Винаги започвам с това, че няма по-добро място от ЕС и нашите срещи са в унисон с основната Европейска политика за развитие, просперитет и повишаване на Брутния вътрешен продукт. Това каза в Белград пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Четирите държави като население и като БВП не сме за подценяване и имаме огромен потенциал да го развием именно с инфраструктурните проекти.

За съжаление напредъкът по темата по време на Австрийското председателство не е толкова голям, колкото ми се искаше, и се надявам Румъния да направи повече, посочи Борисов.

Нашият потенциал не е насочен към никой друг - готови сме да приемаме в нашите инфраструктурни проекти всеки, който поиска да се присъедини. ЕС и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство и с дипломация и толерантен тон да се решават проблемите. Вчера пуснахме поръчка за газови тръби и за газовия хъб "Балкан", работим за връзка за втечнен газ от Гърция, а в Черно море продължават проучванията за природен газ. Надявам се и в газовите връзки да бъдем в един отбор..
© БТА

Алексанър Вучич, президент на Сърбия: Трябва да продължи интеграцията на Сърбия и другите държави от региона в ЕС

Сръбският президент заяви, че на срещата е била обсъдена ситуацията около газовите доставки на Балканите.

Благодаря и на премиера Алексис Ципрас за подкрепата, която неговата държава дава на Сърбия. Трябва да продължи интеграцията на Сърбия и другите държави от региона в ЕС - това ще доведе и до подобряване на инфраструктурната свързаност на Балканите.

Той добави, че следващата среща на високо равнище на четирите държави ще бъде в Румъния.

Много държим на близките отношение между четирите държави - разговаряхме и за завършването на участъци от транспортните коридори на Балканите.
© БТА

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: По време на румънското председателство на Съвета на ЕС Букурещ ще продължи да съдейства и за европейския път на Западните Балкани

Днес обсъдихме важни теми в областта на търговските отношения, развитието на инфраструктурата, енергетиката, туризма и спорта. Искаме да подобрим връзките в региона, заяви румънският премиер Виорика Дънчила.

Румъния ще продължи да съдейства за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Говорихме си за европейската сигурност, кохезионнната политика и за общата политика за миграция и убежище.

Румънският президент заяви, че са обсъдени приоритетите на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз и че е направила обобщение на дневния му ред, който е бил подкрепен от четирите държави.

© БТА

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Българското председателство даде възможност за връщане на темата за Западните Балкани в Европейския съюз

Балканите може да са мост за стабилност не само за региона, каза примерът на Гърция Алексис Ципрас. Той заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС е дало възможност за връщане на темата за Западните Балкани в Европейския съюз и изрази надежда, че Румъния ще продължи да се занимава с нея, съобщава

Ние се съсредоточаваме върху икономическия просперитет който минава през разширяване на Европейския съюз. Надяваме се Румъния да поеме щафетата по тази тема.

Той изтъкна, че Гърция ще продължи да подкрепя балканските инфраструктурни проекти. По думите му, намерението на четирите страни да кандидатстват за домакинстването на Мондиал 2030 има специална символика.

Започна Четиристранната среща на върха в Белград с участието на премиера Борисов

Започна Четиристранната среща на върха в Белград с участието на премиера Борисов

Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Белград: премиерът Бойко Борисов заедно с Алексис Ципрас, Виорика Дън...