НОВИНИ

Бойко Борисов в Мюнхен: Време е за решение за членството на България в Шенген

Крайно време е да бъде взето решение за членството на България и в Шенген и в Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред десетки евролидери на официалната вечеря преди откриването на мюнхенската конференция по сигурността. Той се мотивира с фактите, че страната ни пази най-добре границата с Турция, спазва стриктно маастрихските критерии и има едни от най-добрите макроикономически показатели в Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
06:44, 16.02.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

По-късно снощи Бойко Борисов беше гост и на официално представяне на новия брой на вестник "Security Times", който е официоз на Мюнхенската конференция по сигурността и отговори на въпроси на изданието. Българският премиер заяви, че е крайно време европейските лидери да започнат да участват активно в разговорите на най-високо ниво с държави като САЩ, Русия, Иран, Турция, когато става дума за проблеми като мигрантската криза например, чиито последствия понася изцяло Европа.

Посочи също, че страната ни си е написала домашното отлично и затова настоява час по-скоро да бъде приета и в Шенген и в Еврозоната.

Попитан защо като председателстващи съвета на ЕС сме избрали за основен приоритет именно европерспективата на Западните Балкани, Борисов отговори:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние не сме го избрали, то ни избра нас, ние там живеем, само преди 20 години там бяха масови гробове.

Към разговора с премиера се присъедини и комисарят Гюнтер Йотингер. Чест за нас е присъствието ви тук в Мюнхен, каза той на Борисов.

Гюнтер Йотингер - еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: Срещнах Бойко за първи път през 2010 година и това, което той прави за България и за Европа от тогава насам е наистина впечатляващо.

Днес освен в конференцията по сигурността Бойко Борисов ще участва и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО.

За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която ежегодно събира над 450 лидери от цял свят, се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. Фокус тази година е поставен върху въпроси като ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност, заплахите пред международния ред, контрола върху въоръжението, включително напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни мерки за привличане на лекари в болницата в Горна Оряховица
Спешни мерки за привличане на лекари в болницата в Горна Оряховица
Официална визита на ​президента Румен Радев в Македония
Официална визита на ​президента Румен Радев в Македония