За България е по-изгодно да се увеличи вноската в бюджета на ЕС. Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той участва в неформалната среща на върха на европейския съюз, на която бъдещият бюджет е една от основните теми. Днес евролидерите обещаха и още финансова помощ за африканските страни от западноафриканския район Сахел за справяне с екстремистите и трафика на хора.

Колкото и да се увеличи вноската на България в европейския бюджет, страната ни ще бъде нетен получател. Това означава, че България винаги ще получава много повече от европейския бюджет отколкото внася в него. Не такава обаче е позицията на други държави, които са нетни платци в европейския бюджет като например Холандия, Австрия и скандинавските държави.

Техните лидери се обявиха днес категорично против увеличаването на вноските в евробюджета и поискаха други начини за запълване на дупката, която се отваря след напускането на Великобритания, а тя ще бъде от порядъка поне на 12-13 милиарда евро. Вариантите, които се обсъждат са или увеличаване на националните вноски, или съкращаване на някои разходи, които също биха засегнали България, когато говорим за кохезионна политика, или намирането на европейски източници като някакъв общоевропейски данък, например.


Бойко Борисов, министър-председател: По-изгодното за България е да се увеличи вноската, защото ние сме от нетните получатели. Шпитценкандидатите са важни, но те са политически теми на политически теми на политическите семейства, ние трябва да се концентрираме върху това, което се случва в Сирия, в нашия регион преди ЕС.
© БТА