Засега границата е спокойна, засилихме постовете, водим и дипломация, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос дали Турция продължава да не спазва споразумението за реадмисия. Той изрази надежда да има резултат от негово писмо до Европейския съвет за разглеждане на проблема на следващото му заседание.


© БТА

Премиерът коментира и решението за АЕЦ "Белене", с което в Международния арбитраж в Париж Руската "Атомстройекспорт" осъди "Националната електрическа компания" да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". По думите му, сега е важно да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и "Росатом" и съответно да се намери най-доброто решение за двете страни за реактора.


Бойко Борисов - министър-председател: Ако намерим къде да го продадем, заедно с руската страна и да си възстановим дадените пари, това ще бъде най-доброто решение. На 11 юли имам едно посещение в Иран. След това ще мога по-подробно да ви кажа. Но много е важно, повтарям, да се уравновеси тона, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да може да постигнем максимален ефект. И в случая с флотилията по-трудно ще успеем.

Борисов коментира и отношенията с Турция по отношение на бежанците и намеренията за флотилия в Черно море.

"Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по тази тема. И колкото минава повече времето, показва, че съм бил прав да съм много тревожен преди няколко дни, защото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряно е. Просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажименти. За мое най-голямо съжаление, виждате, накрая идва при мен сметката. Аз не съм си измислил тази флотилия. Нали разбирате сега, че не съм я измислил?"