НОВИНИ

Бойко Борисов защити Младен Маринов и отхвърли критиките на президента

В кулоарите на неформалната среща на върха на ЕС в Залцбург премиерът Бойко Борисов защити избора на нов вътрешен министър с думите, че се справя добре с работата. По думите му, президентът Румен Радев всеки ден критикува правителството, което не е в полза на институциите. Няма двойнственост в позицията на България за Унгария, увери премиерът, посочвайки, че евродепупатите на ГЕРБ са гласували против санкциите срещу Унгария, а тези на БСП - "за".

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 20.09.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Тримата нови министри се справят добре, коалицията ги е одобрила и ще се справят и по-добре, заяви премиерът Бойко Борисов. Защити Младен Маринов и отхвърли критиките на президента.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии? Не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията? Да, разбира се, има право на своето мнение. Ами аз, ако почна да говоря за Пламен Узунов или неговите съветници, какви служители са? Това помага ли на институциите? Нима там, при него, няма един, който беше заставал в хитлеристки поздрав? Със сигурност може да има и по-добри от тях кандидатури. Но всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП. За ролс-ройсите там и т.н. Не чухме.
;

Премиерът обясни и какво точно е взето като решение за Унгария на оперативното заседание на МС вчера - обяснил и на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов по телефона. Борисов заяви, че няма "двойнственост" в позицията на правителството по темата.

Бойко Борисов, министър-председател: На оперативното заседание сме взели решението, целият кабинет е подкрепил, че ако някога се задейства подобна процедура, ние като правителство ще застанем на страната на Орбан. Кое е различното от това, което сме казали? Нямало правна стойност - да, то по смисъла на правилника няма правна стойност, но има морална стойност.
;

Борисов заяви още, че на Срещата на върха в Залцбург лидерите обсъждат два важни проблема за Европа: Брекзит и създаването на корпус на Фронтекс от 10 000 души в подкрепа на страните срещу миграционен натиск.

Бойко Борисов, министър-председател: Въпросът е, че ако започнат да идват 100-200-300 хиляди души, тогава този корпус, за който говорим, трябва той да застане до нас, иначе ние трябва да минем към мобилизация. Това е целта на този корпус.

Именно по темата "миграция" премиерът Борисов ще има двустранна среща с египетския президент Абдел Фатах Сиси в Ню Йорк.

;

Премиерът припомни и гласуването в Европарламента: евродепутатите на ГЕРБ гласували срещу санкциите към Унгария, а излъчените от БСП - "за".

Бойко Борисов, министър-председател: Точно раздвоението на личността се явява в БСП, партията, която издигна Радев. Защото Корнелия Нинова казва - ние подкрепяме Орбан, а нейните депутати, излъчени от БСП в Европарламента, гласуваха за изхвърлянето на Унгария, или по-точно - взимането ѝ на право на глас. Е, къде е двойната политика? В края на краищата - айде най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, каквото иска, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява, и да го докаже.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът коментира назначаването на Младен Маринов и санкциите срещу Унгария
Президентът коментира назначаването на Младен Маринов и санкциите срещу Унгария
Новите министри встъпиха в длъжност
Новите министри встъпиха в длъжност