НОВИНИ

Бойко Найденов: Революция в съдебната система не бива да се прави

Бившият заместник-главен прокурор заяви в "Денят започва" заяви, че в съдебната система трябва да се вкарват политически личности с политически намерения да бъдат слагани определени хора, които защитават дадени идеи. Хората трябва да бъдат професионалисти, които да вършат своята работа.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
09:42, 13.03.2016
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

АБВ показаха, че необходимо по правилния начин да се прави нещо в областта на съдебната реформа. Пподготвя се един законопроект, обсъжда се широко, внася се в Парламента, обсъжда се на широк обществен дебат, виждат се положителните и отрицателните страни и се приема или не се приема. Революция в съдебната система не бива да се мисли и да се прави. Това не работи добре за нито една държава. Никой не иска революция в тези сфери, заяви в "Денят започва" бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов, който в момента е в качеството си на експерт на АБВ.

На въпрос защо няма осъдени за корупция на високите етажи, както е в Румъния, Найденов беше категоричен, че ако наистина има виновни, извършители на престъпления, независимо от какви етажи на властта и цветове на партии са, те трябва да бъдат съдени и вкарани в затвора.

"Съдът е този, който решава дали те са извършили престъпление или не и ги обвинява за виновни или не. Сериозното нещо е да се променят законите, така че да се даде възможност на магистратурата, съдии, прокурори да могат спокойно и отговорно да работят и да вършат своята работа. Защото утре всеки, който стане министър би могъл да попадне под ударите на такова революционно правораздавене", каза Найденов.

За скандалите във ВСС той заяви, че категорично не подкрепя прехвърляне на вини между прокурори и съдии. "За съжаление се влиза от един гейт в друг гейт. Просто институциите трябва да работят. Да гледат своята работа, а да не гледат в другия", допълни Найденов.

Според него трябва да се престане да се говори за главен прокурор, а за прокуратурата като цяло, както е в Белгия Франция.

"Винаги са се правили усилия да се сложат политически личности в съдебната система. Ето това трябва да се избегне. Не трябва да се вкарват политически личности с политически намерения да бъдат слагани определени хора, които защитават дадени идеи. Хората трябва да бъдат професионалисти, които да вършат своята работа", категоричен е Найденов.

По отношение на антикорупционния закон на Меглена Кунева, който АБВ осуети, Бойко Найденов заяви, че законът е бил внесен на първо четене и е бил "неработещ". "Имаше доста неща, които не можеха да се направят. Ние дадохме своите предложения, направихме няколко срещи с екипа, който работеше по този закон... В първото предложение беше предложено това да е едноличен орган и директорът на това бюро да решава всичко. Да има един човек, който да е свръх овластен и може да влия по всякакъв начин на всички отношения. В момента се предлага избиране на колективен орган, което много е по-добре.... Ще бъдат избиран от Парламента, а преди се предлагаше да се избира от Министерски съвет, което имаше своите опасности да се наложи от една политическа партия. Достигнахме до един консенсус и г-жа Кунева внесе тези проекти. Успяхме в един дебат да убедим от необходимостта от тези промени.", уточни Найденов.

Той заяви, че АБВ приветства създаването на "Национално бюро за борба с корупцията", защото това е една стъпка напред с борбата с корупцията по високите етажи.

"Не искаме това бюро да бъде един политически орган за репресии от една партия към друга партия, от едни министри към други. Това трябва да бъде един орган за борба с корупцията по високите етажи. Защото създаването на това бюро ще помогне да започнат нови проверки и разследвания", заключи бившият заместник-главен прокурор.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолети на НАТО в турското въздушно пространство
Самолети на НАТО в турското въздушно пространство
На Сирни Заговезни искаме прошка от близките си
На Сирни Заговезни искаме прошка от близките си