НОВИНИ

Божидар Данев, председател на БСК: В България има срив на инвестициите

Имаме добър ръст на Брутния вътрешен продукт (3.4-3.9%), но той е за сметка на рязко подобряване на търговския баланс на страната ни. Не забравяйте, че е временно явлението с ръста на оръжейната промишленост, той е във връзка с войната в Близкия изток. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, който допълни, че се очаква износ над 1 млрд. евро.

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 01.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара: Изключително положение е, но на всички положителни явления, които идват от икономическата обстановка в Европа, а не на българската икономика. В България има срив на инвестициите. За първи път българската индустрия изнася повече, но няма инвестиции, няма качествени работни места, няма нови продукти. Това е много опасно и дългосрочно явление вече в рамките на три години.

В студиото на БНТ изпълнителният председател на Българската стопанска камара коментира, че не говорим за ръст на сивата икономика, а хващаме само измененията в приходната част на бюджета, която се лишава с повече от 22 млрд. от приемането ни в ЕС, т.е над 2.2 млрд. данъци не се събират годишно.

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара: Най-обезпокояващото е, че в структурата на приходите намалява частта на ДДС, данък печалба, крият се и приходите от акцизите.Трудно бихме могли да говорим за ефикасност на данъчната ни система. Освен с най-ниски доходи, страната ни е с най-нисък БВП на глава от населението. Ако в Румъния нарасна с 30%, в България не е така, ние изоставаме.

По темата за трудовия стаж Данев каза, че говорим за принципи.
Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара: Това нещо е противоконституционно. заплащането трябва да е в зависимост от извършеното, а не от възрастта. Защо държавата премахна допълнителното стимулиране в държавната администрация? Имаме дискриминация. Ние сме се превърнали в балкански анклав, който няма нищо общо с Европа - с минимални осигуровки, събиране на отпадъци и.т.н десетки неща. В нас няма европейски правила и европейски принципи.

Той оцени ситуацията в образователната система като драматична. "Средната възраст е над 50 години. Ако искаме да вървим напред, трябва коренно да променим българската политика.", бяха думите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно затварят пътя Варна-Добрич
Временно затварят пътя Варна-Добрич
Делян Добрев подава оставка заради скандала в Хасково
Делян Добрев подава оставка заради скандала в Хасково