"Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира в студиото на "Денят започва" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казусът с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че, ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей: В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно.
Вчера без да знам, че ще се развие такъв скандал и се е случил, пуснах на медиите едно съобщение за нарочна експедиция в Македония, в която да направят снимки на икони, рисувани от македонски зографи. Написаните слова върху тези икони също доказват, че кирилицата е българска азбука.

В студиото на БНТ Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава."

Относно споразумението с Македония той заяви:

Божидар Димитров: Основното, което би трябвало да постигнем, е нашата програма за Македония. Това е една декларация, която трябва да подпишат, за да спрат кражбите на българска история. В Скопие си дават прекрасна сметка, че,ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година.

За спора Гърция - Македония той сподели, че Македония трябва да се откаже от това име, защото е земя изцяло на територията на Гърция.

Премиерът Бойко Борисов отказа среща с Анатолий Карпов заради кирилицата

Премиерът Бойко Борисов отказа среща с Анатолий Карпов заради кирилицата

Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе със световния шампион по шахмат и депутат от Руската Дума Анатолий Карпов. От Мин...

И премиерът Борисов отговори на Путин за кирилицата

И премиерът Борисов отговори на Путин за кирилицата

Реакциите на българските политици веднага последваха изказването на Путин. Премиерът Бойко Борисов каза ,че е "Не е важно кой от къде е минал. Важното...