Представители на Българската петролна и газова асоциация бяха при министър-председателя заради върнатия за доработване Закон за горивата.

Вижте повече за срещата от прякото включване в обедните ни новини на Николай Минков

Повече от час продължи срещата при премиера с представители на петролния бранш, в която участваха министърът на икономиката Емил Караниколов и ресорният вицепремиер Томислав Дончев.

Има постигане на съгласие по няколко спорни текста от върнатия за доразглеждане в НС закон. А именно по какъв начин ще се зареждат машините в миннодобивната индустрия и тежката пътностроителна техника. Това ще става с мобилни цистерни, а те ще имат право да се зареждат от т.нар. ведомствени бензиностанции.

Министърът на икономиката заяви, че е на път да постигне съгласие и с малките играчи на пазара - собствениците на малки бензиностанции и търговци на бутилирана газ. Те са против изискването да плащат 20 000 лв банкова гаранция и още 20 000, за да регистрират своите фирми, а търговците на газ не са съгласни да имат на склад над 10 000 бутилки, тъй като в повечето случаи клиентите са по-малко.

В тази връзка министърът ще проведе среща и с този бранш, за да разбере дали има съгласие по вече внесените в НС текстове, които би трябвало да удовлетворят техните искания. Целта е законът, който беше отложен 6 месеца, след като бъдат приети нужните поправки, да влезе в сила, колкото се може по-бързо, за да може да се изсветли сектора.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира. Мисля, че всички са съгласни таксите ще бъдат намалени.
Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Това, което договорихме с колегите от строителната камара и с колегите от минно-геоложката камара, е възможността в рамките на техните концесионни обекти, както и в рамките на строежите първа, втора и трета категория да могат да бъдат извършвани зареждания на техниката, която е там, за да не се създава този проблем, който беше нагнетяван, че ще трябва едва ли не големите машини да бъдат разглобявани и занасяни по различни видове бензиностанции.
Бойко Борисов се среща с представители на БПГА заради Закона за горивата

Бойко Борисов се среща с представители на БПГА заради Закона за горивата

Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Българската петролна и газова асоциация в Министерския съвет. Темата на разгово...