НОВИНИ

БПЦ няма да участва в събития от визитата на папа Франциск у нас

Представители на Българската православна църква няма да участват в нито едно от събитията при визитата на папа Франциск в България. Изключение прави срещата на патриарх Неофит с папата в Светия синод. Това стана ясно днес от решение на Синода. Оттам изтъкват, че поканата за посещение на папа Франциск идва от държавните власти.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:12, 03.04.2019 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

В становището се казва още, че българският патриарх заедно с членовете на Светия синод са готови да приемат папа Франциск в Синодалната палата на 5 май.

Възможно е папата да посети и катедралния храм "Св. Ал. Невски ", но каквато и да е форма на общо богослужение и поставяне на богослужебни одежди е неприемливо и светите канони не го допускат. Участието на патриаршеския хор също е невъзможно. Папата само ще бъде съпроводен до храма от митрополит Антоний.

Становището на Синода означава, че наши архиереи и свещеници няма да участват в молитвата за мир на 6 май, където се предвижда присъствие на представители на различни изповедания.

А днес на конференция, посветена на папа Франциск, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси изрази надежда след посещението му страната ни да има първия български кардинал. Паси, който дейно участва в подготовката на посещението на папа Йоан Павел Втори в България през 2002 година, разказа, че когато като външен министър го е изпращал на летището му е връчил писмо, в което се казвало...

Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България: За да има България по-голяма тежест в света и в частност в католическия свят смятаме, че е назрял момента да определите един български кардинал. И смятам, че това трябва да бъде сега и основната политическа мисия на тази визита - българското правителство, българските католици да поискат от папа Франциск той да направи онова, за което на папа Йоан Павел Втори не му стигна времето.

На конференцията папа Франциск беше описан като човек, който прокарва мостове и сваля стени.

Тони Николов, гл. редактор, Портал " Култура": Тази визита в България и Македония трябва да бъде мислена така, че вече падат, рухват едни стени, макар че отломките все още стоят и трябва да бъдат изнесени. Остава стъпката хората да си подадат ръце.

Отделено беше специално внимание и на мотото на папската визита в България "Мир на земята". То е от енцикликата на Анжело Ронкали или папа Йоан ХХIII- светец на католическата църква и наричан "Българският папа".

Н.в.пр.монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх: Аз мисля, че папа Франциск ще затвърди това впечатление в целия свят, тук от България, че мирът е възможен на земята.

Мосеньор Пройков призова да посрещнем папа Франциск с традиционното си българско гостоприемство.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Щайнмайер пристига на официално посещение в България
Президентът Щайнмайер пристига на официално посещение в България
Повторно преброяват бюлетини в 8 районa на Истанбул
Повторно преброяват бюлетини в 8 районa на Истанбул