Българската православна църква все още не е разглеждала въпроса за разрива между Вселенската и Московската патриаршия заради автокефалията на Украинската църква, но становище се очаква в скоро време.Това каза днес българският патриарх Неофит. Според варненския митрополит Йоан пък църквата ни никога няма да подкрепи разкол. В деня на свети Йоан Рилски с откриването на ново общежитие за семинаристите бяха отбелязани и 115 години от създаването на Софийската духовна семинария.

Празникът на Свети Йоан Рилски започна с литургия в църквата на Семинарията и с молитвеното участие на патриарх Неофит.

БНТ: Какво е становището на БПЦ за разрива между Московската и Вселенската патриаршия?

Патриарх Неофит: В момента не сме разглеждали този въпрос, ще бъде в скоро време.

БНТ Ще бъде разгледан?

Патриарх Неофит: Разгледан и ще има становище.

По въпроса за автокефалията на Украинската църква взе отношение и Варненския митрополит Йоан.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Нещата са ясни, ние няма никога да подкрепим разкол и това е пределно ясно, както нас подкрепиха ние естествено ще подкрепяме каноничната църква, ние нямаме право друго да направим. - Това означава ли, че ще бъдете срещу Вселенската патриаршия? - Не, това нищо не означава. Означава, че ще погледнем въпроса от двете страни, ще видим доводите на едните и другите. Това е политически въпрос, ние трябва да си гледаме църковните дела и да не се вмесваме в политиката.
© БТА

Днес официално беше открито и обновеното общежитие за учениците в Семинарията. За него преди година правителството отдели 2 милиона и 300 хиляди лева.То има 35 стаи със собствени санитарни възли и в него ще живеят между 70 и 100 семинаристи.

За първи път от създаването на Семинарията учениците ще живеят при толкова добри битови условия.

архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария: Те живееха в основната сграда, но там условията не са така направени за удобствата на децата, които живеят в съвременния свят.

Самата сграда, която е паметник на културата, също е основно обновена и укрепена.