НОВИНИ

Бракониери в Старозагорско използват живи диви птици като примамка за лов

Зачестяват случаите в които бракониери използват живи диви птици като примамка за лов. Преди дни бяха конфискувани при незаконен лов десетки патици и гъски, повечето от тях са били с отрязани криле. Те са настанени в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:50, 10.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

След получен сигнал, че в два язовира край Стара Загора има оставени птици като живи примамки екип на Зелени Балкани успял да извади всички 58 птици от водата. Те са били завързани с вериги за брега, оставени незнайно от кого, като примамка за дивите ята.

От "Зелени Балкани" казаха, че птиците, които могат да бъдат освободени ще бъдат пуснати. А за някои от тях ще трябва да се изчака поне една година, за да им израстнат перата.

Христина Клисурова - "Зелени Балкани": "Но една голяма част от птиците ,освен че са с отразяни пера са и с подрязани пръстови кости на крилото,което категорично ги лишава от възможността отново да полетят на свобода".
;

Този метод на лов с жива примамка е забранен от закона за лова и опазване на дивеча и води до масово изтребване на големи ята диви птици.

Христина Клисурова - "Зелени Балкани": "За съжаление в района на Стара Загора доста често се случва да попадаме на такива сигнали.Не успяваме винаги да реагираме навреме,така,че да участваме в конфискуването,но за съжаление това е един много чест начин на лов и бракониерство в района."

Санкциите за бракониерите в подобни случаи са административни, глоба от 200 до 2000 лева. Много често, обаче те остават неразкрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани от Благоевград на протест в подкрепа на пребития военен във Войводиново
Граждани от Благоевград на протест в подкрепа на пребития военен във Войводиново
12-годишно момче се извини за надраскан паметник в Русе и го почисти сам
12-годишно момче се извини за надраскан паметник в Русе и го почисти сам