НОВИНИ

Братя Владигерови представят новия си албум

Тази вечер братята Александър и Константин Владигерови представят най-новия си албум. Със своите изпълнения и композиции братята близнаци следват традицията в талантливия музикален род на Панчо Владигеров. Приличат ли на своя прочут дядо, какво са научили от големия български композитор и къде успяват да намерят себе си?

Айше Сали
от Айше Сали
13:41, 23.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В този разказ сравненията са неизбежни. И заради приликите с Панчо Владигеров, и заради таланта. Избрали са музиката за свой начин на живот, също като дядо си. Те са близнаци, както и Панчо Врадигеров е имал близнак. Има обаче и малка разлика - внуците избират джаза. Александър свири на тромпет, а Константин - на пиано и кларинет. Често към тях се присъединява и по-голямата им сестра - Екатерина, която е диригент.

- Има ли съревнование между трима ви кой е по-добър музикант?
Александър Владигеров, тромпетист: "Не, защото всички сме големи."
Константин Владигеров, пианист и кларинетист: "Не. Дядо ни е човек с прословуто чувство за хумор и може би Сашко е наследил най-много от него."

Александър и Константин живеят между традицията и джаза - пространство, в което приликите се преплитат със собствения почерк, а виенските клубове и Императорският театър в австрийската столица се редуват с родните сцени.

Александър Владигеров, тромпетист: "Има отговорност, когато човек изпълнява музиката на дядо, защото носи съвсем друг заряд, а в момента, когато изпълняваш твоя музика е по-различно."
Константин Владигеров, пианист и кларинетист: "От другата страна пък е емоцията човек сам да твори, да измисля - а за нас музиката - е най-ценният дар."

В музиката си обаче следват стъпките на Панчо Владигеров. Затова българските ритми са неизменна част и от последния им албум Тhe Rag Waltz Time. В него е включена и джаз интерпретация на неговото "Господско хоро".

Александър Владигеров: "Toва е продължение от музиката, която и дядо ни е писал. Тя произхожда от българския фолклор. Във всеки такт има българска музика и усещане и това е може би и нашият стил си остана такъв - да имаме българска мелодия с джаз хармония."
Константин Владигеров, пианист и кларинетист: "Rag time - използваме стила от 20-те и 30-те години на джаза и обаче ние вкарваме и един "джаз валс" и от там тази игра на думи и става Rag Waltz Time."
Константин Владигеров, пианист и кларинетист: "Винаги казваме, че импровизацията е полет. Развитие."
Александър Владигеров, тромпетист: "Вече когато си на сцената, поне за мен е така, човек не се замисля какво е било и какво ще бъде. Просто искам да дам емоцията на публиката."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирателната активност до момента на президентските избори във Франция е 28,53%
Избирателната активност до момента на президентските избори във Франция е 28,53%
Националната кулинарна купа на България събра най-добрите готвачи в страната
Националната кулинарна купа на България събра най-добрите готвачи в страната