Бразилия вероятно ще откаже финансовата помощ, предоставена й след срещата на лидерите от Г-7. Конкретна причина за това решение все още не е посочена. Според бразилския министър на отбраната пожарите в Амазония са под контрол.

"Благодарим ви, но тези средства ще са по-полезни за възстановяването на горите в Европа" заяви началникът на президентската администрация Оникс Лорензони пред местни медии.

Коментарът продължава с реплика, че френският президент Еманюел Макрон не може да предвиди пожар в известна църква, като се има предвид Нотр-Дам, а иска да учи Бразилия как да се справя с проблемите си. В безкористните намерения на страните от Г-7 20 се усъмни и президентът Жаир Болсонаро.

Жаир Болсонаро, президент на Бразилия: Макрон предложи помощта на богатите държави на Амазония. Някой помага ли някого, ако той не е беден, без да иска нищо в замяна? Защо са хвърлили око на Амазония?

По-рано обаче, министърът на околната среда приветства отпускането на над 20 милиона долара, но каза, че Бразилия сама ще прецени как да ги използва.

Рикардо Салис, министър на околната среда на Бразилия: Хората, които ще решат как да използват средствата, отпуснати на Бразилия, са бразилците и нашето правителство. Помощта винаги е добре дошла.

Според местните жители на най-засегнатите райони обаче, проблемът не е по-сериозен отколкото друга година.

Уилиан Сабара дос Сантос, фермер: Обезлесяването тук се случва от години. Сега обаче натискът да се спре е по-голям. Не мисля, че пожарите се много повече от друг път. Просто заради думите на президента Болсонаро се обръща повече внимание. Но така е всяка година - дим и незаконни палежи.

Според министъра на отбраната, пожарите в Амазония не са извън контрол, както се твърди. Близо 45 хиляди военни се включиха в овладяването на огнената стихия. Очаква се с техника и хора, в гасенето да се включат още Израел, Чили и Еквадор.