НОВИНИ

Бразилската армия се включва в гасенето на пожарите в Амазония

Бразилската армия се включва в потушаването на пожарите в амазонските гори. Решението на президента Жаир Болсонаро идва след масови демонстрации в много страни и след международния натиск на европейски лидери, които заплашиха Бразилия със санкции.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 24.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

От дни димът от пожарите е надвиснал над Сао Пауоло. Най-големият бразилски град се намира на 3 200 км от амазонските гори. Най-опустошителни са пожарите на север. В град Пара от началото на месеца стотици са потърсили медицинска помощ.

Късно снощи президентът Жаир Болсонаро свика кризисен съвет, след който издаде указ за включването на армията в потушаването на пожарите. Воените ще бъдат изпратени в природните паркове, индианските резервати и в някои гранични райони на тропическата гора.

Жаир Болсонаро, президент на Бразилия: Сега е традиционно сух и горещ период в Бразилия. По това време пожари в Амазония има често. В горещи години като 2019 г., пожарите се случват по-често. Те не са извън средните показатели за последните 15 години.

Статистиката на природозащитниците обаче, е различна. Те твърдят, че откакто Болсонаро е на власт пожарите в Амазония са се увеличили с 85% заради обезлесяването, което той е разрешил на фермери и дървосекачи.

Амазония е най-голямата тропическа гора на Земята, която произвежда 20% от кислорода на планетата. Но тя е и най-голямото хранилище на въглероден диоксид. С пожарите и с обезлесяването той се отделя в атмосферата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ
Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ
Един загинал и двама ранени, след като кола се вряза в кафене в Дупница
Един загинал и двама ранени, след като кола се вряза в кафене в Дупница