НОВИНИ

Бразилският президент Мишел Темер оцеля от отстраняване за обвинения в корупция

Бразилските депутати блокираха делото срещу президента Мишел Темер по обвинение в корупция и така държавният глава бе спасен от временно отстраняване. Решението не е изненада. Долната камара на бразилския Конгрес се нуждаеше от мнозинство от две трети, за да даде начало на съдебния процес срещу Темер във Върховния съд. На държавния глава обаче му бе необходима подкрепата на едва една трета от депутатите, за да избегне съдебната процедура. Така срещу срещу президента няма да има съдебно преследване засега.

bnt avatar logo
от БТА
08:12, 03.08.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света
бразилският президент мишел темер оцеля отстраняване обвинения корупция

Общо 263 депутати гласуваха в подкрепа на Темер, 227 гласуваха против него, а двама се въздържаха.

"Камарата на депутатите, която представлява бразилския народ, се произнесе ясно и безспорно. Това в никакъв случай не е лична победа, това е победа на правовата демократична държава", изрази задоволство Темер в телевизионен ефир веднага след обявяването на резултата.

Темер успя да се спаси от съда, въпреки тежките обвинения: според главният прокурор Родриго Жанот той се е възползвал от поста си, за да получи подкуп в размер на 500 000 реала (140 000 евро) от компанията за месо Жота Бе Еси.

Темер застана на президентския пост преди около година, след като предшественичката му Дилма Русев бе отстранена с процедура по импийчмънт за манипулиране на държавните финанси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на оркестъра, епизод 2: Духовата музика в Етрополе
"Денят на оркестъра", епизод 2: Духовата музика в Етрополе
Жители на Локорско и Кремиковци на протест заради изграждането на кариера
Жители на Локорско и Кремиковци на протест заради изграждането на кариера