НОВИНИ

​Бразилският съд блокира кандидатурата на бившия президент Лула да Силва

Висшият електорален съд на Бразилия забрани на намиращия се в затвора бивш президент Луис Инасио Лула да Силва да се кандидатира на президентските избори на 7 октомври поради присъдата му за корупция.

bnt avatar logo
от БТА
08:31, 01.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

На заседание на съда, което продължи до ранните часове на деня, съдиите решиха с шест гласа срещу един, че бившият президент няма право да се кандидатира, предаде Асошиейтед прес. Неговата Партия на трудещите се заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд, но практически няма шанс да успее. Очакваното решение на избирателния съд остави надпреварата без ясен фаворит.

Лула да Силва остава най-популярният бразилски политик, ползващ се с подкрепата 39 процента от избирателите според социологическите проучвания, с голяма преднина пред съперниците си. Най-близкият от тях, кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро, разполага с 19 процента.

Въпреки че бившият президент излежава 12-годишна присъда по обвинения в корупция, неговата Партия на трудещите го регистрира като кандидат, като заяви, че той е невинен. Лула да Силва няма право да се кандидатира за публичен пост по силата на закона "Чиста държава", който забранява участието на кандидати, ако техните присъди са потвърдени от апелативна инстанция.

Съдията от Върховния съд Луиз Роберто Барозу, който даде първия глас против кандидатурата на бившия президент, заяви, че Партията на трудещите се трябва да смени своя кандидат в срок от 10 дни. Очаква се нейният кандидат за вицепрезидент Фернандо Адад да оглави листата. Съдът освен това постанови, че Лула да Силва няма право да се явява в предизборните телевизионни и радиореклами, докато листата не бъде променена официално. Предишния ден съдът отхвърли молбата на опоненти на бившия президент името му да бъде изключено от изследванията на общественото мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември започва със слънчево и топло време
Септември започва със слънчево и топло време
​18 души са пострадали при инцидент със самолет в Сочи
​18 души са пострадали при инцидент със самолет в Сочи