НОВИНИ

Брекзит и от единния европейски пазар

Освен Европейския съюз Великобритания ще напусне и единния европейски пазар, за да може да ограничи наплива от граждани на съюза към своя трудов пазар. Това заяви британският премиер Тереза Мей. Днес тя най-после изговори ясно целите, които си е поставила за преговорите за Брекзит.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:37, 17.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Половин година, след като стана министър-председател Тереза Мей смени мантрата си "Брекзит значи Брекзит" с доста по-ясното "Брекзит значи контрол върху броя на европейците, които влизат във Великобритания". Това е един от принципите, които тя очерта днес за преговорите за излизане от Европейския съюз.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Ще си осигурим контрол върху имиграцията от Европа. Ще продължим да привличаме най-светлите и най-добрите умове да работят и учат във Великобритания. Едно от предимствата и занапред ще бъде откритостта към талантите от чужбина. Но имиграционната система трябва да служи на националния ни интерес.

За да гарантира 100-процентово изпълнение на този приоритет, Мей уточни:

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Това, което предлагам, не може да означава членство в единния пазар. Европейските лидери многократно са казвали, че такова членство означава да се приемат четирите свободи за движение на стоки, капитал, услуги и хора. Ако сме извън Евросъюза, но в единния пазар, ще трябва да спазваме правила, които не можем да определяме. В края на краищата няма да сме напуснали съюза въобще.

Така британският премиер на практика отхвърли възможността за т. нар. "мек Брекзит". В речта си тя многократно отбеляза, че Великобритания ще се стреми да е глобален играч, неограничен от европейския блок. Мей се зарече да се бори за възможно най-добър достъп до европейския пазар и предупреди поборниците Лондон да бъде наказан за Брекзит, за да спре по-нататъшен разпад на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Това би било акт на пагубно самонараняване от страна на страните от Европа. Няма да приемем такъв подход. За Великобритания ще е по-добре да не постигне никаква, отколкото лоша сделка.

Тереза Мей обеща да внесе за одобрение в двете камари на британския парламент резултата от преговорите, които ще продължат 2 години. Тя се обяви за преходен период за влизане в сила на промените в имиграционните, митническите и финансовите регулации, за да не се стресира финансовият сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен концерт събра 1000 лева за пострадалите в Хитрино
Благотворителен концерт събра 1000 лева за пострадалите в Хитрино
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Джак се оттегля?
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Джак се оттегля?