Излизането на Великобритания от ЕС без следка може да се отрази на доставките на около хиляда медикамента у нас. За това предупреди председателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Част от производителите на лекарства от няколко години се готвят за най-лошия сценарий, при който Великобритания може да напусне ЕС без споразумение с Брюксел.

Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България: Не всички фармацевтични компании, които са базирани във Великобритания, са успели да се справят с преместване на производство, разрешение за употреба и т.н. Така че е възможно да има проблеми с доставките на лекарства от Англия към ЕС, включително и България. Надяваме се те да са малки.

По данни на председателя на фармацевтичния съюз България внася около хиляда медикамента от Великобритания.

проф. Илко Гетов - председател на Бългаския фармацевтичен съюз: Притежателите на разрешения за употреба, които са ситуирани в Обединеното кралство вече са се подготвили и са освободили за пазара за ЕС известните количества, които се намират на територията на ЕС така,че да няма смущения в снабдяването на населението.
Екатерина Захариева: Българите във Великобритания ще запазят правата си

Екатерина Захариева: Българите във Великобритания ще запазят правата си

Българските граждани, които живеят във Великобритания, ще запазят правата си дори и при излизане на страната от Евросъюза без сделка. Краткосрочните п...

Поскъпване на лекарствата, които внасяме от Великобритания след Брекзит не се очаква, категорични са от фармацевтичния бранш.

Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Цените на лекарствата в България са регулирани и производителите няма как да ги повишават без да минат през съответната процедура. А тя не разрешава повишаване с повече от процента на ифнлацията.

От Агенцията по лекарствата отказаха коментар.