Според премиера Бойко Борисов България винаги се е стремила да има Брекзит със сделка или договор, за да има правила. В изказването си на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан той заяви, че Европейският съюз е най-доброто място за живеене и безалтернативно като свобода на словото, демокрация и върховенство на закона. Форумът беше открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев. По-късно Алиев и Борисов обсъдиха на двустранна среща и възможностите за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за хъба "Балкан".

В обръщението си към участниците във форума българският премиер акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане по темата Брекзит. Изтъкна и огромните усилия в преговорите положени заедно с лидерите на европейските институции Юнкер, Таяни и Туск. По думите на Борисов обаче, към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата.

Бойко Борисов, министър-председател: И вследствие на което, аз съм убеден, че ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора, милиардни икономики, последствията ще са много тежки за всички. И истински се надявам и колегите във Великобритания да си дадат сметка кой след това ще плати тази сметка.

Премиерът Борисов заяви още, че в момента всички трябва да работят и за среща НАТО-Русия и беше категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи.

Бойко Борисов, министър-председател: Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности.

Борисов акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. Изтъкна и прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев, с когото по-късно обсъди възможностите за доставка на допълнителни количества газ за хъба "Балкан". Тема, която коментира и пред форума.

Бойко Борисов, министър-председател: Неслучайно ние в България го кръстихме газоразпределителя "Балкан". За да може всички балкански държави да го имат за свой, защото той ще пренася диверсифицира азерската втечнена газ, която ще идва. И се казва "Балкан". Всички Балкана го имат за свой, така няма да говорим за турски, сръбски ,български и черногорски и албански потоци.

Бойко Борисов запозна Илхам Алиев със строителството на газовата връзка България - Гърция. Заяви също, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна.

"На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни", категоричен беше Бойко Борисов.

Търговско- икономическите отношения между Българи Молдова пък бяха акцент в разговора на Бойко Борисов с молдовския президент Игор Додон. Българският премиер призова молдовските предприемачи да бъдат още по-активни на нашия пазар.

Борисов с изказване пред  Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

Борисов с изказване пред Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

Всички страни трябва да работят за среща НАТО-Русия. Това заяви в изказването си пред Седмия глобален бакински форум в Азербайджан премиерът Бойко Бор...