НОВИНИ

Брекзит - поскъпване на храната без европейски работници

Цените на храните във Великобритания ще поскъпнат, ако в страната има недостиг на работници от Европа. За това предупредиха от хранителната индустрия във Великобритания.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
09:34, 10.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Над 30 асоциации от бранша обявиха в писмо до британския вестник "Гардиън", че вече са загубили част от работниците си, след като Кралството гласува за излизане от Европейския съюз.

В писмото се подчертава важната роля на европейците, работещи на Острова, и изисква от правителството да постави недвусмислени условия за правото им да останат, дори след откъсването от Европейския съюз.

Много от британските работодатели в хранителната индустрия също се изказаха по темата.

Моника Линтън, основател на хранителна компания: "Трябват ни хора, които разбират средиземноморската храна, как се приготвя, а тези умения не се намират лесно сред британците. На нас винаги ще ни трябват хора от чужбина."

Питър Хардън, създател на верига лондонски ресторанти, също се обяви срещу последиците от Брекзит за бизнес като неговия.

Питър Хардън, основател на верига ресторанти в Лондон: "Писна ми да слушам, че имаме нужда от квалифицирани работници. Да, трябват ни ракетни инженери и неврохирурзи, но и нашата индустрия е важна. Но тя зависи от неквалифициран труд, а местното население не е особено мотивирано да преследва подобна кариера."

Близо четири милиона души във Великобритания работят в хранителния сектор - от прибиране на реколтата до продажби на готовите продукти. Над една трета от работниците в хранителното производство са от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисар Николай Николов: ​Поне 4-ма души са загинали при взрива в село Хитрино​
Комисар Николай Николов: ​Поне 4-ма души са загинали при взрива в село Хитрино​
Бойко Борисов във Фейсбук: Нека всеки, който може да дари кръв за пострадалите!
Бойко Борисов във Фейсбук: Нека всеки, който може да дари кръв за пострадалите!