За разлика от повечето страни от ЕС, в Румъния има надежда за поне един положителен страничен ефект от Брекзит: румънските здравни работници във Великобритания да се завърнат, както и да намалеят онези, които напускат родината си. Това може да облекчи недостига на работна ръка в болниците в страната, разказва агенция „Франс прес“.

© БНТ АРХИВ

"Мислех, че ще бъда по-полезен в Румъния," казва 37-годишният неврохирург Хоратиу Йоани, който се върна от Великобритания преди две години, когато мъчителният процес на напускане на ЕС е бил в ранната си фаза.

Той е работил в британски болници в продължение на осем години и след завръщането си в Румъния извършва сложни операции в Букурещ.

Йоани казва пред АФП, че сред по-младите му колеги "дискусиите за напускане са по-редки от преди".

Студентката по медицина Каталина Бамфорд се съгласява.

"Много хора от моето поколение са решили да се върнат в Румъния," казва 23-годишната жена, добавяйки, че много хора виждат признаци за подобряване на перспективите за кариера у дома.

Румъния е най-приемливият за българите съсед

Румъния е най-приемливият за българите съсед

Румъния се оказва най-приемливият български съсед според данни на „Галъп интернешънъл". Помолени да отговорят имат или нямат доверие по списък със със...

През последните години Румъния преживя масово изтичане на лекари и медицински сестри в чужбина. Този процес се засили след влизането й в Европейския съюз през 2007 г.

Оттогава повече от 14 000 здравни работници са заминали за други части на блока в търсене на по-високи заплати и по-добри условия на живот, както и по-високи стандарти в упражняването на професиите си.

За сега много от тези, които работят в Обединеното кралство очакват да видят как се развива ситуацията около Брекзит, преди да решат дали да се върнат в Румъния.

Бившият румънски премиер Виктор Понта пред БНТ

Бившият румънски премиер Виктор Понта пред БНТ

В следващите минути ще ви срещнем с бившия румънски премиер Виктор Понта. Защо от лидер на управляващата и сега Социалдемократическа партия, той се пр...