НОВИНИ

Брекзит ще стане факт в 23 ч. на 29 март 2019 г.

Вече е фиксиран точният час за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Брекзит ще се случи в 23 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г. Тези дата и час ще бъдат записани с поправка в законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз, който в момента е в парламентарна процедура. А в Лондон камбаните на Биг Бен отново биха след три месеца мълчание.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:52, 10.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
брекзит стане факт март 2019

Точно в 9 часа в четвъртък камбаните на Биг Бен отново огласиха Лондон. Това ще се повтаря на всеки кръгъл час до 13 часа в неделя, когато Биг Бен отново ще замлъкне до Нова година. Емблематичната часовникова кула в момента се реставрира, но изключението камбаните да бият е специално за Деня на примирието, отбелязван на 11 ноември, последван от Деня на паметта. Тези чествания са в памет на Компиенското примирие от 11 ноември 1918 година, което слага край на военните действия на Западния фронт на Първата световна война.

Все пак британският парламент предупреди, че Биг Бен може да не е с голяма точност в момента.

Жителка на Лондон: Минавам по този мост всяка сутрин и винаги гледам Биг Бен. Да го чуя в 9 часа е фантастично. Той е символ на британската история, на британската империя. Надяваме се на добро бъдеще на Великобритания.

Голямата камбана на Биг Бен тежи 15 тона, висока е малко над 2 метра и е почти 3 метра в диаметър. Чукът, който удря камбаната, тежи 200 килограма. Реставрацията на часовниковата кула ще продължи четири години, но камбанният ѝ звън ще може да бъде чут по изключение при специални поводи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организират турнир по билярд в помощ на дете в нужда
Организират турнир по билярд в помощ на дете в нужда
Маноил Манев: В Европа банкомати не се разбиват, тъй като са взети мерки
Маноил Манев: В Европа банкомати не се разбиват, тъй като са взети мерки