НОВИНИ

Брекзит: Как да се подготвим за твърдо кацане

По всичко изглежда, че британският премиер Тереза Мей ще иска ново отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС. Това обаче по никакъв начин не успокоява поривите на вятъра, които подхвърлят нагоре-надолу снижаващия се за кацане Брекзит. Девет дни преди повторния опит за раздяла между ЕС и Великобритания, сценарият твърд Брекзит, изглежда вероятен до толкова, доколкото европейските лидери са готови да плащат за поредно проточване на несигурността. А тя, както каза главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, струва пари.

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 03.04.2019
11288
Чете се за: 02:43 мин.
Истории
брекзит подготвим твърдо кацане

Свикани от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск след седмица европейските лидери, ще бъдат изправени пред задача, която трябваше да решават на 21 март. Тогава Тереза Мей получи трудна отсрочка до 12 април, за да убеди британския парламент да приеме условията за плавна раздяла, договорени между нейното правителство и ЕС или да организира европейски избори, оставайки за неопределено време в Съюза.

Няколко страни, сред които Франция и Холандия, открито заявиха, че проблемът на Великобритания не е времето, а неяснотата какво иска Обединеното кралство, за да изпълни собственото си решение за напускане. Предвид последното развитие на нещата в Уестминстър тези гласове на 10 април ще са повече. Тереза Мей ще има още по-неприятна сесия от въпроси и отговори за какво ѝ е ново отлагане и как смята да си върне контрола върху управлението на Брекзит. След четири отхвърляния на споразумението с ЕС, мнението на британския парламент изглежда категорично, а единственото му решение, което събра достатъчна подкрепа - за нови преговори с ЕС, е неприемливо за другата страна.

Така че, това което ще се случи, когато настъпи часът, в който Брекзит ще доближи последните метри на пистата, ще е твърдо кацане.

Хиляди европейски регламенти, заедно с директивите, вписани в британското право, ще престанат да действат на територията на Обединеното кралство.


;

По-лесно ще е да си представим какво ще се случи с британците, ако си припомним времената отпреди влизането на България в ЕС. Много повече документи за търгуване и пътуване, проверки на граници и митници, лимити за износ, мита, акцизи, ограничения.

За разлика от тях европейците няма да загубят права. Но за тези, които пътуват за удоволствие или по работа до Обединеното кралство, както и за бизнеса, твърдото кацане освен по-неудобно, ще е доста по-скъпо. Великобритания изгуби време, без да приеме реципрочни мерки по редица европейски регламенти, уреждащи практически проблеми през първите най-трудни месеци след Брекзит. ЕС предложи удължаване на лицензи и разписания, за да гарантира продължаване на транспортните връзки между Острова и континента, пое ангажименти за финансовите дейности и за някои европейски програми, но те ще влязат в сила, само ако Обединеното кралство разсрочи лицензите на европейските компании. Това към днешна дата не е направено.

Във всички случаи за бизнеса ще е най-добре да не планира доставки около Б-деня. Особено за бързоразвалящи се стоки.

Напълно непредвидимо е да се прогнозира дали след 42 години свободно движение от двете страни на Ла Манша санитарните и митнически проверки по границите ще могат да бъдат възстановени и как ще се овладее хаосът. Сухите тренировки на френските власти край Кале показаха, че ще се образуват километрични опашки. Скоростта на разплитането им ще зависи от това колко от камионите ще бъдат с изрядни документи, за да се качат на фериботите в двете посоки или ще трябва да изчакват край пътя липсващите им формуляри.

Пътуване

Пътниците по въздух, суша и море, също трябва да се запасят с време и търпение. Транзитните полети през Лондон, би трябвало да се планират само при краен случай, тъй като закъсненията и анулираните полети изглеждат неизбежни.

Документи за самоличност

Визи за краткосрочен престой, поне на първо време, не се предвиждат, но ако пътувате за Великобритания, е необходимо да се уверите, че документът ви за самоличност има поне още три месеца валидност към датата на пътуване. До края на следващата година ще е възможно влизане във Великобритания с лична карта, но паспортът все пак е по-сигурен вариант.

Багаж

Багажът на пътниците ще е обект на щателни проверки, като ще има ограничения за пренос на пари в брой (до €10 000) и на акцизни стоки (до 200 цигари, 16 л бира, един литър твърд алкохол и 4 л вино).

Права на пътниците

При отменени и закъснели полети правата на пътниците на компенсация, осигуряване на алтернативен превоз до крайната дестинация, храна и напитки и помощ на хора с намалена подвижност ще важат само за полети, извършвани от европейски компании.

Роуминг

Макар вероятно мобилните оператори да дадат известен гратис на клиентите си, най-добре е да се подготвите, че евтините тарифи за роуминг на гласови услуги и пренос на данни, ще прекъснат след Брекзит. Обединеното кралство ще стане трета държава и мобилните услуги ще поскъпнат значително. Най-разумно е да поискате информация за новите тарифи от мобилния си оператор преди тръгване.

Здравна помощ и застраховки

Европейската здравна карта за спешни случаи повече няма да действа на територията на Великобритания. Добре е да се вземе частна застраховка, ако вашият застраховател не възстановява разходи в неевропейски държави.

Домашни любимци

Европейските паспорти за домашни животни повече няма да са валидни в Обединеното кралство. Пътуване с домашен любимец ще изисква предварително изваждане на международен паспорт на животното или на здравен сертификат, което налага да планирате посещение при ветеринарния лекар.

Онлайн пазаруване

Купуването на стоки от онлайн магазини в Обединеното кралство след Брекзит ще се облага с митнически такси за внос, ДДС и други косвени данъци, което ще го направи по-скъпо от сега.

Лекарства

Европейският съюз не очаква проблеми с вноса на лекарства от Великобритания в ЕС, но в месеците около Брекзит може да има недостиг и проблеми с доставките заради очакваните трудности в транспорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Проф. Донка Байкова: Хранителните ни навици рефлектират върху нашето здраве
​Проф. Донка Байкова: Хранителните ни навици рефлектират върху нашето здраве
Алберто Монгуци: Мигрантската криза ще е проблем и в бъдеще
Алберто Монгуци: Мигрантската криза ще е проблем и в бъдеще