Британското правителство ще обяви официално намерението си да напусне ЕС на 29 март. Новината се очакваше от партньорите на Великобритания. Европейската комисия е информирана за това, съобщи говорителят й в Брюксел. Сега там чакат официално писмо от Лондон, за да се задейства процедурата.

© БТА

След като британският парламент прие законопроекта за Брекзит, премиерът Тереза Мей спази обещанието да задейства процедурата до края на този месец. Тя посочи, че Лондон ще се постарае да постигне възможно най-добър изход от преговорите с Брюксел.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Изложих целите си. Те включват добър договор за свободна търговия. Ще работим заедно по въпроси като сигурността. Ще преговаряме усилено и ще изпълним това, за което гласуваха британците."

От Лондон уверяват, че целта е добра сделка и за цяла Европа, постигане на ново партньорство между Великобритания и страните от Евросъюза. Новина не беше изненада за партньорите.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "През идните години в Евросъюза ще работим в две пътни ленти. Едната е Bрекзит и всичко, свързано с това. Втората лента засяга въпросите за това как да засилим сътрудничеството между оставащите 27 членки и как да се подготвим за 21 век."

На континента отправят и пожелания за разум в действията.

Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата: "Надявам се на реализъм. Реализъм за последователността на събитията и за това какво ще струват. Реализъм за сложността и нужното време. Досега не чух това от британското правителство."

Брюксел е готов за започване на процедурата, каза говорител на ЕК. На 29 март се очаква официалното писмо, с което Лондон да задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Преговорите трябва да продължат не повече от две години.