НОВИНИ

Брекзитът показва, че отделяне от Испания е възможно, заяви каталунският лидер

Решението на Великобритания да напусне ЕС подкрепя становището, че на Каталуния трябва да се разреши да гласува за независимост от Испания, заяви ръководителят на регионалното правителство Карлес Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:54, 24.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
брекзитът показва отделяне испания възможно каталунският лидер

Пучдемон се присъедини към другите лидери на националистически движения в Европа, приветствайки британския референдум за Брекзита. Той добави, че след като Великобритания може да напусне ЕС без одобрението на страните членки, и Каталуния може да обяви независимост без съгласието на Мадрид.

"Това показва, че е напълно възможно да вземем решение за суверенитета си, както правят всички останали страни", се казва в изявлението на Пучдемон. Той положи клетва през януари и състави 18-месечен план за независимост, според който каталунските власти трябва да одобрят конституция и да започнат изграждането на необходими за една независима държава институции, като армия и централна банка.

Пучдемон изпрати и послание на подкрепа на Шотландия. Днес шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е "много вероятно" да се свика втори референдум за независимост на Шотландия. Мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС на вчерашния референдум, припомня Ройтерс.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Брекзитът показва рисковете от референдуми и разделенията, до които водят. Той повтори, че никога няма да позволи организиране на референдум за независимост в испански регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съвет: Майсторите на компромиса
Европейският съвет: Майсторите на компромиса
Нов горски пожар в Калифорния унищожи жилища
Нов горски пожар в Калифорния унищожи жилища