НОВИНИ

Брентън Тарант е посещавал исторически места в България

Премиерът Борисов събра на спешна среща спецслужбите и министри заради терористичния акт в Нова Зеландия. След нея главният прокурор каза, че стрелецът е посетил като турист десетина български града. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:32, 15.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Антитетористичният център е започнал да работи веднага след получаване на информация.

Брентън Тарант е направил две посещения на Балканите. Първото през последните дни на 2016 г., когато е пътувал из Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватия. Второто, преди четири месеца, из България. И по време на двете посещения е бил на историческа, туристическа обиколка и е посещавал исторически места, свързани с битки между християнските и османската армия.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Установеното негово пребиваване в Б-я е за периода 9-15 ноември 2018 г. На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летище София, на следващия ден, 10.11.2018 г., това са данните, установени до момента, на 10 ноември 2018 г. на следващия ден той наема автомобил, извършва пътуване около исторически места в Б-я, като посещава Дряново, Плевен, В. Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казънлък, Банско.
;
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Предстои работа по отношение на изясняване на местата, където е престоявал, където е приспивал, целия маршрут, една от задачите е да установим имал ли е контакти с български граждани и имало ли е лица, които са го съпровождали.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България или с българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство, различни етноси и религии и мислим, че сме пример за етническа толерантност.

Продължава изследването на пътуванията на Тарант из България, Балканите и Европа заедно с партньорските, новозеландските и австралийските служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици по света протестираха за климата
Ученици по света протестираха за климата
НАТО: България отделя за отбрана 1,43% от БВП
НАТО: България отделя за отбрана 1,43% от БВП