Неговата номинация раздели американското общество заради обвиненията срещу него в сексуални посегателства. Сенатът обаче одобри кандидатурата му тази нощ с 50 на 48 гласа.

След седмици на драматични разкрития и бурни протести, Брет Кавано положи клетва на камерна церемония във Върховния съд. Преди това по време на заседанието на Сената, възгласи "Срам" огласяха обществената галерия на Капитолия, където се бяха събрали протестиращи срещу избора на Кавано.

Изборът му беше белязан от тежка битка между неговите противници и защитници. След номинирането му, университетският проф. Кристин Блази Форд го обвини в сексуално посегателство по времето, когато двамата са били в гимназията. Разтърсващите ѝ показания пред сенатска комисия предизвикаха огромна подкрепа за нея и протести в страната.

Брет Кавано обаче категорично отрече обвиненията и обяви, че описаното от Форд никога не се е случвало. След кратко разследване на ФБР, някои от колебаещите се сенатори, включително един демократ - Джо Манчин, застанаха на страната на Кавано и така се стигна до избора му. Това е категорична победа за президента Тръмп преди междинните избори за Конгрес през ноември.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Брилянтен учен, брилянтен учен. Гордеем се, че успя да издържи да издържи на ужасната атака на демократите. Това е ужасна атака и никой не бива да бъде подлаган на подобно нещо.

53-годишният Кавано ще стане деветият съдия в най- важната съдебна инстанция на Съединените щати и ще попълни вакантното място на съдия Антъни Кенеди, който се пенсионира. Постът му е пожизнен. Той ще наклони превеса на силите в полза на консерваторите. От Върховния съд зависи законодателството в сфери като абортите.

След края на сагата с избора на Кавано, всички усилия на републиканци и демократи се насочват към предстоящите избори след месец.