НОВИНИ

Brexit: Защо темата за чужденците стана ключова за критиците на Евросъюза?

Кампанията преди реферeндума във Великобритания вече е пред финал. Двете основни теми през последните месеци са икономиката и миграцията. Пратениците ни в Лондон Владислав Велев и Владимир Богдански разказват защо темата за чужденците на острова се превърна в ключова за критиците на Евросъюза.

Владислав Велев
от Владислав Велев оператор: Владимир Богдански
20:01, 22.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Страхът на някои британци от голям наплив на имигранти и желанието да се предотврати това наливат масло в огъня на искащите отделяне. Въпреки това миграцията е основната тема, с която се занимава лагерът за излизане от Европейския съюз, докато поддръжниците на оставането обръщат повече внимание на икономиката.

Очевидно двете кампании са избрали тези теми, защото смятат, че са най-силни в тях. Поддръжниците на излизането се опитват да обръщат внимание и на икономиката, но тъй като има несигурност по тази теми, те избират да се съсредоточат върху имиграцията. Това е тема с широк отзвук. А точно в това е слаб лагерът за оставане. Опонентите им посочват, че имигрантите стават все повече и повече, че не може да се спре свободното движение на хора, че Великобритания трябва да има контрол върху границите си. А кампанията за оставане няма отговор на това.

Не е ясно как евентуално излизане на страната ще повлияе конкретно върху стотиците хиляди българи, които живеят и работят легално на Острова, казва българският емигрант Емил Русанов.

Доказано е, че много малка част от пристигналите във Великобритания европейски имигранти идват, за да получават социални помощи. Повечето искат да работят и евентуално по-късно да се върнат в родината си, като Светла Кацарова, която работи в хотел в Лондон.

Ясно е, че проблемът с имиграцията няма да бъде решен нито при излизане, нито при оставане на Великобритания в Европейския съюз. Британските гласоподаватели се интересуват от темата, а решаването на проблема зависи от британското правителство, не от Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия почитат паметта на жертвите  от войната
В Русия почитат паметта на жертвите от войната
Обучават безработни младежи за парамедици във Варненско
Обучават безработни младежи за парамедици във Варненско