НОВИНИ

Британската лира рязко поскъпна след речта на Тереза Мей

Британската лира рязко поскъпна след речта на Тереза Мей. Преди това британската валута беше достигнала 30-годишно дъно. И от двете страни на Ла Манша всички очакваха да чуят конкретните планове на британското правителство за Брекзит.

bnt avatar logo
от Валентин Илиев - кор. на БНТ
18:20, 17.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Абсолютно всички подчертават че договореното споразумение за напускане на съюза ще бъде подложено на гласуване и в двете камари на британския парламент. Най-много за това настояваха лейбъристите, които одобриха решението на Тереза Мей. В същото време лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че позицията на премиера продължава да бъде неясна и настоя за повече конкретика за това на къде тя иска да поведе страната.

Напускането на общия пазар и планираните споразумения за свободна търговия и митнически регулации се приемат с безпокойство от Конфедерацията на британската индустрия. От там посочиха, че при невнимание договарянето „на парче“ за всеки икономически сектор може да се отрази негативно на цялата британска икономика.

Съвсем негативно реагират либерал-демократите, чийто председател Тим Фарън окачестви твърдия вариант на Брекзит като „обир на демокрацията“. Той настоя договорът за излизане на Великобритания от евросъюза да бъде предложен за гласуване на нов референдум. За нов референдум, но за независимост на Шотландия, говорят и от Шотландската национална партия. Нейният лидер и първи министър Никола Стърджан посочи, че Тереза Мей не е получавала мандат от никого да преговаря за излизане Великобритания от общия европейски пазар.

Макар Тереза Мей да подчерта, че Великобритания иска в бъдеще да контролира броя на влизащите и оставащи да живеят в страната европейци, тя посочи също, че правата на вече намиращите се на Острова ще бъдат гарантирани. С други думи, че онези в заварено положение няма от какво да се притесняват. Също важно за гражданите на останалите 27 страни-членки е, че в британската позиция се настоява за своебразен „преходен период“, през който договорените промени след напускането да бъдат въвеждани плавно и поетапно.

От това може да се предположи, че каквито и да е сериозни последствия за статута на европейските граждани във Великобритания могат да се очакват едва през следващото десетилетие. Тереза Мей няколко пъти посочи също, че търсеното от Лондон споразумение трябва да бъде изгодно и за двете преговарящи страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След два тура няма избран председател на Европейския парламент
След два тура няма избран председател на Европейския парламент
Измамници събират пари за изгорялата къща в квартал Коматево в Пловдив
Измамници събират пари за изгорялата къща в квартал "Коматево" в Пловдив