НОВИНИ

Майкъл Фалън: Британската отбрана е вързана за САЩ, а не за ЕС

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че отбраната на Великобритания е "вързана за САЩ, а не на ЕС", отхвърляйки ролята на съюза в силите на НАТО. В изявление, публикувано на интернет страницата на ресорното ведомство, представящият себе си като „убеден евроскептик“ Фалън посочва, че отбранителната роля на Великобритания е извън ЕС.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
16:25, 02.04.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
майкъл фалън британската отбрана вързана сащ

Изявлението му бе пуснато във връзка с посещението на американския секретар по отбраната Джеймс Матис в петък и няколко дни, след като британският премиер Тереза Мей официално започна процедурата за излизане от ЕС.

Целта на тази декларация, според лондонските медии, е да се увери британската общественост, че страната няма да загуби нищо в този сектор.

„Нашата отбранителна връзка със САЩ е безпрецедентна и тя ще се засили след излизането от ЕС", твърди Фалън, подчертавайки, че в новата ситуация Островът още повече ще увеличи своята глобална защитна роля.

Още преди референдума, Великобритания се превърна в един от най-острите противници на създаването на т.нар "Европейска армия".

Позицията на Лондон е, че "европейските сили" биха саботирали работата на НАТО, заради "ненужно удвояване на капацитета и на пълномощията".

След Брекзит НАТО вероятно ще остане единствената връзка на Великобритания със Стария континент, прогнозират експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ципрас: Споразумението с кредиторите зависи от мерките за облекчаване на дълга
Ципрас: Споразумението с кредиторите зависи от мерките за облекчаване на дълга
В Москва са задържани 36 души за опит да участват в неразрешени демонстрации
В Москва са задържани 36 души за опит да участват в неразрешени демонстрации