НОВИНИ

Британската полиция спря да споделя данни с колегите си от САЩ за Манчестър

На срещата в Брюксел се очаква британският премиер Тереза Мей да повдигне пред американския президент Доналд Тръмп въпроса за изтичането на данни от разследването на атентата в Манчестър в американски медии. В Ню Йорк Таймс се появиха фотографски улики от мястото на взрива и това предизвика гнева на британските власти. Британската полиция задържа още двама души в рамките на разследването на терористичния акт, при който бяха убити 22 души. С това броят на арестуваните достигна осем.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:37, 25.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Британската полиция, която разследва атентата в Манчестър, е престанала да споделя информация с американските си колеги, съобщи Би Би Си. Това става след като в Ню Йорк Таймс се появиха снимки от мястото на трагедията, явно получени от британски следователи. На тях се виждат части от раница, болтове и гайки и вероятният детонатор на бомбата на атентатора. Вестникът заключава, че взривното устройство, вероятно сложено в чанта, а не пояс, е било мощно и сложно. Днес британската полиция извърши контролиран взрив при обиск на адрес в южната част на Манчестър. Потвърдени са заключенията, че атентаторът не е действал сам.

Йън Хопкинс, началник на полицията: Ясно е, че разследваме терористична мрежа. Провежда се интензивно разследване в Манчестър и района.

В Либия арестуваха бащата и брата на атентатора самоубиец Салман Абеди. Бащата твърди, че е изненадан от случилото се.

Рамадан Абеди, баща на атентатора самоубиец Салман Абеди: "Видяхме в интернет, че Салман е обвинен за атентата в Манчестър. Веднаха включих телевизора и започнах да следя новините, но те не дадоха повече информация. Чак на следващия ден съобщиха, че той е заподозрян. Не съм очаквал това да се случи. Говорих с него преди пет дни. Той не ми каза, че отива в Манчестър, а че заминава за поклонение в Мека. Салман учеше в университет, имаше хубави оценки, нямаше проблеми. Той не е член на никаква организация. Знам го, защото винаги съм говорил открито с него са всичко, което той е искал да разбере. Объркани сме, всичко беше нормално."

Според либийските сили за сигурност Салман и брат му са следени от месец и половина, тъй като има доказателства, че са свързани с Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметровите превозвачи искат увеличение на цените в Пловдив
Таксиметровите превозвачи искат увеличение на цените в Пловдив
Лидери призоваха за обединено и солидарно общество след атентата в Манчестър
Лидери призоваха за обединено и солидарно общество след атентата в Манчестър