НОВИНИ

​Британски и испански болници имат съмнения за кибератака към тях

Британски и испански болници са атакувани от хакери и съобщават за проблеми с информационните технологии и телефонните връзки.

bnt avatar logo
от БТА
19:20, 12.05.2017
Чете се за: 01:35 мин.
По света
​британски испански болници имат съмнения кибератака тях

Медицински заведения в столицата Лондон, Северозападна Англия и други части на страната съобщиха днес за компютърни проблеми. Пациентите са призовани да не ходят в съответните болници, освен ако случаят е спешен"

След предполагаема кибератака на национално равнище вземаме всички възможни предпазни мерки, за да защитим местните системи и услуги на Националната здравна служба", съобщи здравната служба в Мърсисайд.

Националната здравна служба на Великобритания е източник на гордост за мнозина британци, но изпитва сериозни бюджетни проблеми

"Известно ни е за проблем с киберсигурността и работим по намирането на решение", каза говорител на киберотдела на Националната здравна служба.

Според него нападението не е било насочено специално към здравната служба и е засегнало организации от редица сектори. Киберекспертите на службата получават помощ от Националния център за киберсигурност, министерството на здравеопазването и Националната здравна служба за района на Англия.

По данни на Ройтерс са засегнати 16 организации, част от мрежата на Националната здравна служба.

В резултат на компютърната атака много болници са прекратили приемането на пациенти, освен в отделенията за бърза помощ и семейните терапевтични клиники, предаде ТАСС. Освен това спешната помощ е била пренасочена към болници, които не са изложени на хакерската атака.

Киберотделът на Националната здравна служба уверява, че хакерите не са успели да получат достъп до лични данни на пациентите. В разследването на инцидента вече са се включили Националният център за киберсигурност и Националната агенция за борба с престъпността.

Смята се, че вирусът, с който са заразени засегнатите компютри, е известен като "Уона декриптър". Дигиталните атаки с цел откуп обикновено криптират от разстояние файлове на компютрите и после искат заплащане, за да ги декриптират.

Киберпрертъпници нападнаха и голям брой испански компании. Също като във Великобритания, вирусът заключва компютрите и иска "откуп", за да възстанови достъпа.
Сред засегнатите компании са най-голямата телекомуникационна компания в Испания "Телефоника", енергийната компания "Ибердрола" и компанията за доставка на природен газ "Газ натурал".

Вирусът засяга операционната система "Уиндоус", като криптира всички файлове и тези в мрежите, които споделя, съобщи Националният център по криптология на Испания, цитиран от Франс прес. Софтуерът е вариант на вируса "Уонакрай".

"Телефоника" е била принудена да спре компютрите в централата си в Мадрид. Засегнатите компютри са стотици, съобщава източник на АФП в предприятието.

Няколко испански медии съобщиха тази сутрин, че служители на Телефоника са били предупредени с мегафон да изключат веднага компютрите си.

Говорител на "Ибердрола" съобщи, че компютрите в предприятието, което е клиент на Телефоника, са били изключени като предпазна мярка. Според него обаче всички системи работят.

Засега не е ясно колко испански фирми са засегнати, дали са прекъснати важни услуги, нито дали някои от жертвите са платили на киберпрестъпниците, за да си върнат достъпа до мрежата си.

В изявление на "Телефоника", се подчертава, че са засегнати само компютри на служители във вътрешната мрежа на фирмата. Клиентите и услугите на компанията не са засегнати.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 овцевъди от цялата страна на традиционния събор до Лясковец
300 овцевъди от цялата страна на традиционния събор до Лясковец
Българите в чужбина за успеха на Кристиан Костов
Българите в чужбина за успеха на Кристиан Костов