НОВИНИ

Британски депутати искат строги правила на социалните медии

Британските депутати искат социалните медии да бъдат регулирани - става ясно от изтекъл доклад на парламентарната комисия за култура, медии, дигитализация и спорт на Острова. Изводът от него е че Великобритания е изправена пред криза на демокрацията и една от основните причини за това са фалшивите новини.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:03, 28.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Информацията, която получават потребителите е манипулирана и подвеждаща, насаждат се зловредни възгледи, общественото мнение се формира не на базата на факти, а в интерес на определни хора и каузи - това са малка част от изводите на парламентарната комисия. Първият доклад на депутатите трябваше да стане публичен утре, но чернова от него изтече в блог на един от лидерите на кампанята за излизане на Великобритания от ЕС. В документа се искат строги регулации за социланите медии или нов данък за тях.

;

Анализът проследява влиянието на технологичните гиганти и как фалшивите новини засягат обикновените хора. Събарни са показанията на над 60 души - пряко и косвено ангажирани със социланите платформи, он лайн журналисти, служители на компании, работещи с бази данни.

;

Британските депутати настояват социалните платформи да започнат да носят отговорност за съдържанието, което се публикува в тях. Докладът е особено критичен към Фейсбук и към факта, че чувствителната инфорамция за потребителите не се пази достатъчно. Правилата за политическите кампании трябва да бъдат преведени в дигиталната ера, трябва да се помисли и за орган, който да одитира социалните медии - това са още от препоръките на британската паралментрана комисия.

Окончателният вариант на доклада ще бъде представен на есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Африканската чума по свинете: Готови са 11 км. от оградата с Румъния
Африканската чума по свинете: Готови са 11 км. от оградата с Румъния
Гръмотевични бури нарушиха работата на лондонското летище „Станстед“
Гръмотевични бури нарушиха работата на лондонското летище „Станстед“