НОВИНИ

Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение

Великобритания е с нов министър на отбраната - Гавин Уилямсън, досега лидер на консерваторите в Камарата на общините. С оставката си снощи досегашният министър Майкъл Фалън стана първата жертва в британската политика на тръгналата от Холивуд вълна от скандали за сексуални посегателства.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:15, 02.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Майкъл Фалън се раздели с поста си, след като британски вестник написа, че през 2002 г. е пипнал по коляното радиоводеща. Негов говорител каза, че Фалън се е извинил веднага, а дамата написа в Туитър, че смята случая за приключен. Все пак министърът призна в интервю за Би Би Си, че не е имал достойно поведение.

Майкъл Фалън, бивш министър на отбраната: Държанието ми не е било на висотата на нормите във въоръжените сили. Не е редно да остана министър на отбраната, очаквайки най-високи норми на поведение от нашите военни, след като аз не ги покривам.

Надали щяха да припомнят инцидента, ако тръгналият от Холивуд скандал, не беше достигнал британския парламент. При първите твърдения за сексуални посегателства, премиерът Тереза Мей обеща да се вземат мерки.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Надявам се да изпратим послание, че искаме хората в този парламент да се чувстват свободни, да изнасят случаи. Тези случаи ще бъдат разследвани, както трябва.

Журналистката смята, че случаят с нея не е истинската причина за оставката на Фалън.

Джулия Хартли-Бруър, журналистка: Според мен премиерът му е казала да се оттегли. Ако едно пипане на коляно преди 15 години е причина за оставка, до края на този ден не биха останали много мъже на постовете си.

Оставката даде шанс на Гавин Уилямсън. Той няма опит при военните, но е смятан за изгряваща звезда в партията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Специализирания съд поиска 15 нови щатни бройки
Шефът на Специализирания съд поиска 15 нови щатни бройки
Как Тръмп ще промени лотарията за Зелена карта?
Как Тръмп ще промени лотарията за "Зелена карта"?